Posledná kvapka?

Ak by tá jedenásť rokov stará nahrávka, na ktorej sa Donald Trump vystatuje svojimi sexuálnymi útokmi na ženy, definitívne zlomila krk jeho kandidatúre na prezidenta Spojených štátov, bolo by to symbolické.

09.10.2016 22:00
debata (19)

Súboj s prvou prezidentkou USA by prehral nedospelý, arogantný, mizogýnny sexista, ktorý si zvykol na to, že peniaze mu umožňujú zahodiť všetky zábrany, ktoré v ňom (azda) vybudovala výchova.

Ako pri tejto príležitosti pripomenul denník Washington Post, Trump sa počas kampane chválil, že by mohol hoci aj niekoho zastreliť za bieleho dňa na Piatej avenue, a jeho podporovatelia by mu zostali verní. „Teraz zistíme, ako je to naozaj.“

Nie je to pritiahnuté za vlasy. Vulgárne reči vtedy takmer šesťdesiatnika Trumpa neposkytli len výhľad do duše primitíva. Popisovali totiž správanie, za aké iní primitívi chodia pred súdy a sú odsudzovaní. A čo je preňho ešte horšie, od minulého pondelka, keď sa v americkej tlači objavili prvé články o Trumpových nehoráznych manieroch voči ženám, ktoré sa voči nemu ocitli v podriadenom postavení, ale najmä od piatka, keď bola zverejnená nahrávka, Trumpovi hrozí „efekt Billa Cosbyho“. Tak ako v prípade násilníckeho komika, aj tentoraz prvé verejné odhalenie posmeľuje ženy, ktoré sa stali obeťami Trumpovych sexuálnych útokov, aby vyšli so svojimi svedectvami.

To neboli len bežné „reči chlapov v šatni“, ako sa to snaží zľahčovať jeho tábor. A vôbec žiadnu úlohu nehrá to, čo všetko mu vraj porozprával Bill Clinton na golfe, ako to zľahčuje samotný Trump. Po prvé, kandiduje proti Hillary Clintonovej, nie jej manželovi. Po druhé, Clintonove sexuálne eskapády môžu byť všetkým, iba nie základnou mierkou, podľa ktorej by sa mali pomeriavať kandidáti na prezidenta USA. No a po tretie, tu nejde o manželskú neveru a pokrytectvo, ale naozaj o správanie, ktoré je právom postihované zákonom.

Republikánske politické celebrity sa teraz ozlomkrky zriekajú svojej podpory Trumpovej kandidatúry. Nie všetky, ale dosť na to, aby to bolo vidno. Pochopiteľne. Len málo z nich má v rodine mexické dedičstvo, len máloktorý z nich pozná nejakého moslima, len málo z nich má nejaké vzťahy s černošskými komunitami na chudobných predmestiach. Všetci však majú matky, partnerky, sestry či dcéry. Jedna vec je s krivým úsmevom nahovárať voličom, že to boli iba také chlapské rečičky. Celkom iná vec je tvrdiť to do tváre svojim najbližším.

Aký efekt to bude mať na voličov, ktorí by vraj Trumpovi odpustili aj vraždu? V očiach časti z nich môže vyvolať verejné pohoršenie republikánskych politikov paradoxne opačný efekt. Trump ako hrdina boja proti establišmentu, ako „priamy človek bez pretvárky“, stojaci proti skorumpovanej washingtonskej mašinérii, môže v očiach takýchto voličov ešte stúpnuť. Ide o to, koľko bude tých druhých.

Donald Trump by si zaslúžil prehrať v prvom rade ako agresívny hlupák nebezpečný pre celý svet. Ak však prehrá „aspoň“ ako sexistické prasa, nikto príčetný protestovať nebude.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump