Dovidieť za roh

Správy zo sveta nemusia vyzerať len hrozivo. V uplynulých dňoch napríklad došlo k významnému posunu v boji s globálnym otepľovaním. Najprv sa podarilo prelomiť 55-percentnú hranicu znečisťovateľov ovzdušia, ktorí ratifikovali Parížsku zmluvu, a tým ju uviedli do platnosti. V túto sobotu medzinárodné spoločenstvo prijalo v rwandskom Kigali dohodu o znížení používania hydrofluórovaných uhľovodíkov (HFC).

17.10.2016 09:00
debata

Nejde o maličkosti. Parížska dohoda je zameraná najmä na emisie oxidu uhličitého (CO2). Hovoríme o automobilovom priemysle, o uhoľných elektrárňach a v podstate o celej ekonomike založenej na fosílnych palivách. Inými slovami, hovoríme o ekonomike, ktorá sa zrodila v 18. – 19. storočí a prekvitala v 20. storočí, a ktorá, ak nemá predznamenať globálnu katastrofu, v 21. storočí sa bude musieť urýchlene premeniť na čosi iné.

Dohoda z Kigali je v niektorých ohľadoch možno ešte významnejšia. Hydrofluórované uhľovodíky HFC sú totiž podľa odborníkov ešte mnohonásobne agresívnejšie a pre svetovú klímu deštruktívnejšie, ako emisie CO2. Tieto plyny sa požívajú pri chladení, v klimatizáciách domov, kancelárií či áut. Ich spotreba sa pritom globálne výrazne zvýšila najmä v posledných dekádach pričinením rýchlo rastúcich ekonomík typu Indie a Číny, ktoré patria k najväčším emitentom skleníkových plynov.

Podľa dohody sa znižovanie HFC začne v roku 2019 a štáty sa budú k procesu pridávať postupne. Práve takáto postupnosť je problematickým bodom dohody. Napríklad najväčší svetový producent CO2 Čína spolu s asi stovkou rozvojových krajín sa pridajú až v roku 2024. India, tretí najväčší znečisťovateľ ovzdušia na svete, príde na rad až v roku 2028 – i keď pravda je, že India pôvodne tlačila na ešte neskorší termín. Bude to stačiť? Zrejme bude musieť. Aspoň nateraz.

Človekom urýchľované globálne otepľovanie je bez akéhokoľvek pátosu výzvou, ktorá svojou dôležitosťou patrí do spoločného rangu s termínmi ako „svetový mier“ alebo „spolupráca pri výskume kozmu“. V systéme globálneho kapitalizmu táto téma ide hlboko „proti intuícii“. Vyžaduje si medzinárodnú spoluprácu bez atribútu ekonomickej, politickej či vojenskej výhodnosti a vyžaduje si inovácie bez efektu vyššej ziskovosti.

Zelené energie zatiaľ nie sú okamžite lacnejšie a zároveň efektívnejšie ako tradičné. Tradičné motivátory kapitalistickej ekonomiky by nikdy nedonútili veľké automobilky samy od seba (nehovoriac o producentoch palív) prejsť na výrobu elektromobilov. Ak by mal zelený výskum umožniť naozajstnú relatívne bezbolestnú celosvetovú zmenu, nevystačí si s financiami zopár osvietených boháčov. Zmena musí byť systémová, inak nebude žiadna. A žiadna zmena by priblížila rozpad svetovej rovnováhy, aký si ľudstvo sotva pamätá.

Politici, ktorí nie sú schopní dovidieť za roh momentálnej ekonomickej výhodnosti, idú proti našim deťom rovnako, ako keby pripravovali vojny. Také je to jednoduché.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Parížska dohoda #HFC