Libra ako zrkadlo

Dôsledky referenda o odchode Veľkej Británie z Európskej únie nech sú poučením pre ďalšie generácie. Potom bude aspoň platiť, že všetko zlé je na niečo dobré.

21.10.2016 09:00
debata (3)

Lži o tom, aká je EÚ zlá a nevýhodná, ktorým, ako sa neskôr ukázalo, neverili ani ich hlavní tvorcovia, Britom začínajú dochádzať. Zrkadlom pre nich môže byť vývoj kurzu eura alebo dolára oproti libre.

Oslabenie libry už dosiahlo úroveň 15 percent a odhaduje sa pokles o 25 percent. Rovnakou mierou budú Britom dražieť dovážané výrobky, ale aj dovolenky v cudzine. Jednoducho, životná úroveň obyvateľstva ide dole. Libra pritom nečelí žiadnym útokom špekulantov. Len odráža to, čo britskú ekonomiku čaká.

Každý v Bruseli vie, že ak by Británia po brexite mala naďalej doterajšie výhody spoločného trhu a inak by fungovala voľne, bola by to cesta do pekla. Spoločný projekt EÚ je o tom, že prináša výhody pre všetkých, ktorí sa podieľajú aj na riešení nevýhod. Výhody pritom prevažujú. Demagógia v britskom referende spôsobila, že Briti to videli inak. Forsírovalo sa, aký má Brusel veľký úradnícky aparát a ako všetko reguluje. Voliči si neuvedomili, že voľný pohyb tovarov, služieb a spoločná mena v eurozóne sú neporovnateľne väčšie výhody únie, hoci sa vždy objavia aj problémy, ktoré treba riešiť.

Opäť sa potvrdilo, že ekonomická realita nastavuje politikom neúprosné zrkadlo. Klamstvo sa skôr či neskôr ukáže. Žiaľ, pre Britániu začínajú voliči vidieť pravdu až príliš neskoro.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #libra #Brexit