Grilovaný Trump

Ak mal byť tretí televízny duel s Hillary Clintonovou naozaj poslednou šancou Donalda Trumpa obrátiť nepriaznivý trend, potom by americké prezidentské voľby 2016 mohli byť uzavretou záležitosťou už teraz, tri týždne pred 8. novembrom. Clintonová svojho súpera v stredu chladnokrvne rozsekala na kúsky.

21.10.2016 09:00
debata (13)

Napokon Trump sám svoje predvolebné mítingy v minulom týždni venoval preventívnemu nariekaniu nad tým, že „voľby budú zmanipulované“. V poslednom televíznom dueli túto zúfalú stratégiu zaklincoval odmietnutím odpovedať na obligátnu otázku, či prijme výsledok volieb.

Tohtoročný republikánsky kandidát nie je schopný sústrediť sa na prípravu a nie je prístupný radám. Inými slovami, monštrum je jedna vec, hlúpemu monštru však niet pomoci.

To v americkom kontexte nie je nijaká maličkosť a nie náhodou si Trump práve týmto odmietnutím vyslúžil titulky médií po celom svete. Keď prezidentský kandidát jednej z dvoch hlavných strán vopred povie, že neverí vo férovosť volebného procesu – a to je podstatou toho, čo povedal – otvára dvere neistote a možným následkom, ktoré si azda ani on sám neželá. I keď u Trumpa jeden nikdy nevie.

Povedať, že Clintonová pochybného miliardára s históriou bankrotov, neplatenia daní a nevyplácania dodávateľov rozsekala na kúsky, neznamená povedať, že bola bezchybná alebo že nejestvuje nič, do čoho by sa jej súper mohol zadrapiť. Ani náhodou. Lenže demokratická kandidátka, verná svojej povesti profesionálky, si jednoducho pred debatou „urobila domáce úlohy“.

A tak napríklad keď došla reč na Wikileaks a uniknuté Clintonovej prejavy k zástupcom veľkého biznisu, Trump nedokázal upriamiť debatu na tému absencie etického kompasu u svojej súperky. Namiesto toho sa ňou nechal zatiahnuť do dvadsaťminútovej debaty o ruských snahách ovplyvňovať voľby, pričom jeho „obrana“ spočívala v tvrdení, že Vladimir Putin nie je jeho kamarát.

Skrátka ak chcela Clintonová nasadiť voličom chrobáka do hlavy, nemohla si nájsť lepšieho pomocníka ako Trumpa samotného. Podobne nechal svoj argument o Clintonovej ako členke politického establišmentu otočiť vo svoj vlastný neprospech, keď ju nechal vyratúvať, čo všetko sa v minulosti usilovala v Amerike zmeniť k lepšiemu, zatiaľ čo on sa vyhýbal daniam a budoval si kariéru televíznej celebrity.

Mnohým pravicovým figúram v Spojených štátoch by neprekážal Trumpov latentný rasizmus či otvorený sexizmus. Neprekážala by im možno ani jeho politická a ekonomická negramotnosť, ak by bol schopný tímovej hry. Také niečo je však zjavne ďaleko za duševným obzorom egocentrickej celebrity, ktorá by, ako to ktosi zrátal, zarobila oveľa viac, keby bola svoje peniaze nechala po celý čas ležať v banke a nedotýkala sa ich.

Roger Ailes, bývalý CEO Fox News a mediálny poradca prezidentov Nixona, Reagana a Busha staršieho, ktorý si čo do morálneho profilu s Trumpom nemá veľa čo vyčítať, vycúval z Trumpovej kampane, pretože sa ukázalo, že tohtoročný republikánsky kandidát nie je schopný sústrediť sa na prípravu a nie je prístupný radám. Inými slovami, monštrum je jedna vec, hlúpemu monštru však niet pomoci.

Aj to bol jeden z dôvodov, pre ktorý sa Trump nechal v stredu večer Clintonovou ugrilovať a ani si to neuvedomil.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby