Sám od seba

Sociálna demokracia na Slovensku podľa Roberta Fica stojí pred ťažkou úlohou. Musí vraj ponúknuť alternatívne sociálne a ekonomické myslenie. No veď hej. Otázkou len je, ku komu a k čomu má byť to sociálne a ekonomické myslenie alternatívou, keďže z uplynulých desiatich rokov celých osem rokov formoval sociálne a ekonomické prostredie nášho štátu práve Smer.

23.10.2016 22:00
debata (2)

Bolo rozhodne pozitívom, že si vedenie vládnej strany po zverejnení prvého „diskusného“ návrhu nových programových pilierov vyžiadalo mesačný timeout. To, čo v Smere zaznelo túto sobotu, znelo aspoň rečou dospelých ľudí.

Hlavné dejisko boja proti korupcii neleží v súdnych sieňach, ale v prvom rade v strane, ktorá ho chce hlásať. Dupľom, ak tá strana vládne.

Fico a jeho kolegovia sa rozhodli nestrápňovať sa pred svojimi zahraničnými hosťami výkrikmi o „bruselskej kaviarni“ či idiotským hádzaním fašistov a liberálov do jedného vreca svojich nepriateľov. Zreteľný bol tiež proeurópsky tón, ktorý nasadil šéf Smeru pri spomínaní migračnej krízy. Táto téma zatiaľ postavila Fica do najvypuklejšej opozície voči „Bruselu“, ale najmä voči Nemecku.

Zmierlivé tóny k Európskej únii boli dozaista určené ušiam prítomného podpredsedu nemeckej vlády a šéfa nemeckej sociálnej demokracie Sigmara Gabriela. Lenže ak ešte stále platí, že keď niečo v Smere vyhlási verejne jeho predseda, stáva sa to dôležitým vodidlom pre ostatných straníkov, v tomto prípade to platí našťastie. Pretože jedna vec je mať v Európskej únii na niečo iný názor, a celkom iná vec by bola otáčať sa k nej preto chrbtom.

Ak chce Smer hľadať svoj vynovený program – a spolu s ním nový dôvod pre svoju existenciu – musí začať hľadať sám v sebe. V prvom rade pre to, čo bolo spomenuté v úvode. Niet sporu o tom, že základy ekonomického a sociálneho prostredia súčasného Slovenska boli v dobrom i v zlom položené dávno predtým, ako sa Smer po prvýkrát ujal moci v štáte.

Smer však vládol v rokoch 2006 až 2010, potom v rokoch 2012 až 2016 a teraz vládne už po tretí raz. Ak by už aj teda otázka nemala rovno znieť: Čo ste za ten čas zmenili? potom minimálne musí znieť: O čo ste sa za ten čas snažili?

Je prirodzené, ak sa chce strana, ktorá chce byť sociálnou demokraciou, v prvom rade orientovať na zastupovanie voličov zamestnancov so strednými až nižšími príjmami. Z toho však nevyplýva jediný dôvod, prečo by mali byť v našom štáte najviac daňovo a odvodovo zaťažení zamestnanci, ktorí sú nad spomínanou príjmovou kategóriou, zatiaľ čo najmenej zaťažený je kapitál a majetok. Z posledných desiatich rokov vládol Smer osem, ale až tento rok došlo na (skromnučké) zdanenie dividend?! A podobne.

Aj druhý dôvod, pre ktorý musí Smer začať hľadať nové impulzy u seba, je jednoduchý. Hlavné dejisko boja proti korupcii neleží v súdnych sieňach, ale v prvom rade v strane, ktorá ho chce hlásať.

Dupľom, ak tá strana vládne. A hoci zoznam nepriateľov má istú výpovednú hodnotu, sám osebe nijaký politický program nenahradí. Inými slovami, fakt, že v slovenskom parlamente sedia fašisti a mafiáni, sociálnu demokraciu zo Smeru nevyrobí. Ňou sa musí stať sám od seba.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer