Dôvera

Dôvera sa ľahko stráca, no ťažko získava späť. Slovenská justícia je toho priam ukážkovým príkladom. Vzhľadom na to, že dôveryhodnosť justície dosiahla minulý rok historické dno – súdom neverili takmer tri štvrtiny ľudí – tak už vari hlbšie ani klesnúť nemohla (predsa len, medzi sudcami sú mnohí, ktorí svoju prácu vykonávajú zodpovedne, lenže rôzne kauzy prekryjú všetko pozitívne).

24.10.2016 09:00
debata (8)

Napriek tomu, že situácia v tejto oblasti sa trochu zlepšila, skutočnosť, že viac ako 60 percent opýtaných slovenskému súdnictvu stále nedôveruje, je alarmujúca. Takú zlú povesť nemá u nás žiadna iná inštitúcia s výnimkou politických strán.

Ak by sme na justíciu nazerali marketingovou optikou, tak táto značka by u spotrebiteľov totálne prepadla. Pokiaľ v biznise jeden nekvalitný produkt poľahky nahradia desiatky iných a život ide ďalej, súdnictvo ako jeden z troch pilierov moci nie je, samozrejme, možné celé vymeniť (aj keď by si to veľa sudcov zaslúžilo).

Na Slovensku sme však zanedbali aj postupnú reformu súdov, a tak nás nezvládnutá minulosť stále dobieha. To, že z čela rezortu odišla jedna nedôveryhodná osoba, je pre zásadné zlepšenie pošramoteného obrazu súdnictva málo.

Dôvodov, prečo ľudia nedôverujú slovenskej justícii, je stále viac než dosť – pochybnosťami o jej nezávislosti počnúc, súdnymi prieťahmi pokračujúc a procesnými pochybeniami končiac.

Až keď sa podarí odpolitizovať justíciu, skrátiť priemernú dĺžku súdneho konania a zamedziť tomu, že sudcovia budú v dôležitých kauzách vyrábať procesné pochybenia ako na bežiacom páse, až potom jej začnú ľudia dôverovať.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #justícia