Nezvratné škody

O dva mesiace uplynie presne päť rokov odvtedy, čo bol zriadený špecializovaný policajný tím na vyšetrenie kauzy Gorila. Áno, kauza musí byť čo najskôr vyšetrená a uzavretá. Smutnejšie však je, že i keby v dohľadnej budúcnosti uzavretá bola, žiadna celospoločenská katarzia už nenastane. Posunuli sme sa ďalej. Do ešte väčšieho svrabu.

03.11.2016 22:00
debata (3)

Dnes už bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš hovorí, že mnoho vecí zo spisu Gorila sa v priebehu vyšetrovania potvrdilo. To isté nepriamo tvrdil už pred rokom, keď vyhlásil, že samotný spis je najskôr pravý. Ak je spis pravý, potom obsahuje prepisy skutočných rozhovorov skutočných osôb, ktoré sa odohrali v byte na Vazovovej ulici v Bratislave.

Ani prípadných zopár trestných stíhaní už neporazí mýtus, akým sa Gorila medzitým stala. Gorila musí byť vyšetrená a uzavretá čo najskôr.

Aké možnosti teda zostávajú? Inscenovala Penta na Vazovovej pre mikrofóny SIS teátro? Vedeli o odpočúvaní bytu a zaviedli zámerne tajnú službu a celú spoločnosť falošným smerom? Ťažko si predstaviť, aký zmysel by mala takáto krkolomná operácia v praxi, keď oveľa účinnejšie by bolo jednoducho prestať sa na Vazovovej stretávať.

Nehovoriac o tom, že podozrenia o kupovaní poslancov pri schvaľovaní Zajacovej reformy a pri záchrane Dzurindovej druhej vlády či o korupcii pri privatizácii elektrární boli známe aj bez Gorily a sotva mohli niekomu poslúžiť ako falošná návnada.

Uveriteľnejšou možnosťou je tá, podľa ktorej sa do spisu Gorila dostali popri pravdách i nejaké nepravdy. Či už tým, že na Vazovovej sa bavili aj o veciach, ktoré sa reálne neodohrali alebo sa odohrali nejako inak, alebo tým, že so spisom sa manipulovalo.

Ten spis musí byť vyšetrovateľskou nočnou morou. Gajdoš určite vie, čo hovorí, keď spomína, že dokazovať nejakú korupciu po viac ako desiatich rokoch je mimoriadne ťažké. Áno, Gorila sa mala vyšetriť a uzavrieť čo najskôr, z toho však ešte nevyplýva, že to "najskôr“ už uplynulo.

Je ťažké niečo vyšetrovať, keď niektorí svedkovia odvolávajú a menia svoje predošlé výpovede a ďalší odmietajú čokoľvek potvrdiť, hoci by to ich osobne nemohlo nijako výraznejšie poškodiť. Najhoršie však je čosi iné. Významná časť spoločnosti dnes dáva prednosť hnutiam, ktorých programovou vizitkou je nenávisť k "normálnej“ politike.

Scénou hýbu negatívne emócie, ktoré majú schopnosť prebúdzať apatických nevoličov za tú cenu, že z nich robia voličov extrému. Spoločnosť za tých päť rokov stihla už dávno Gorilu zahrnúť do svojich úvah ako stopercentne potvrdený obraz celej našej "bežnej“ politiky. Gorila, pravdaže, nie je jediný dôvod pre nárast konšpiratívneho myslenia a túžby všetko rozbiť v kataklizmatickom politickom ohni, nepochybne však bola jedným z hlavných spúšťačov.

Čo v takejto situácii zmôže uzavretie prípadu? Systém – ak chce zostať normálny a neznižovať sa k teatrálnym gestám – už sotva presvedčí rozdivené a ničomu neveriace publikum o tom, že funguje tak, ako má. Ani prípadných zopár trestných stíhaní už neporazí mýtus, akým sa Gorila medzitým stala. Gorila musí byť vyšetrená a uzavretá čo najskôr. Škody sú však už nezvratné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila