Horúčka utorkovej noci

Štyri dni pred volebným utorkom v Spojených štátoch vládne volebná horúčka. Nie však horúčka pozitívnych očakávaní. Mnohí voliči Hillary Clintonovej priznávajú, že k urnám ich tlačí iba strach z toho, že by sa najmocnejším mužom sveta mal stať Donald Trump. Štvrtina Trumpových sympatizantov zase v prieskumoch tvrdí, že ak prehrá, odmietnu uznať voľby za legitímne.

05.11.2016 10:00
debata (1)

Lojálni republikánski voliči sa musia vysporiadať s tým, že svojím hlasom pre Trumpa pritakajú rasizmu, sexizmu, popieraniu faktov a zdravého rozumu. Je jedno, či sa pritom utešujú ilúziami o tom, že Trump v skutočnosti nie je taký hlúpy a že po jeho zvolení v Bielom dome odrazu zavládne profesionalita a tímový duch.

Pritakať kampani, v ktorej sa kandidát primitívne vysmieva z telesne hendikepovaného žurnalistu, obvinenia zo sexuálnych útokov odráža trápnymi poznámkami na adresu vzhľadu dotyčných žien a na svojich mítingoch nechá bielych mužov a ženy v staršom strednom veku otŕčať do kamier transparenty s nápisom: Čierni za Trumpa, znamená buď stotožniť sa s ňou, alebo sa aspoň stotožniť s tým, že v boji o moc je prípustné úplne čokoľvek. Ani jedno z toho nie je dôvodom na hrdosť.

Tí republikánski voliči, ktorí sa rozhodli nepripojiť k šialenstvu (spolu s mnohými republikánskymi politikmi zdesenými z monštra, ktorému pomáhali na svet), čelia hrozbe vyhynutia. Začína byť zrejmé, že po Trumpovi nikto v republikánskom tábore len tak ľahko nevyvetrá. Naopak, vyzerá to skôr tak, že budúcnosť americkej pravice leží kdesi na predĺžení priamky George Bush mladší – Sarah Palinová – Tea Party – Donald Trump – …?

Voliči demokratov zasa voľbou Clintonovej pritakajú politike, v ktorej mocenské dynastie z pozadia rozhodujú o tom, kto bude a kto nebude kandidovať, kto dostane peniaze na kampaň a komu bude establišment zametať cestičku. Politike, v rámci ktorej je možné popri všetkom chvályhodnom, čo sa daný politik chystal urobiť, obscénne zbohatnúť na základe tichých dohôd so sponzormi. Politike zrastenej so systémom, ktorý korupciu zakomponoval priamo do svojich pravidiel hry, takže už ju ani nevníma ako korupciu.

Nebyť toho, že z republikánskej kaluže vystúpilo na povrch to najväčšie bahno, z kandidatúry Hillary Clintonovej by sa už dávno stal iba zúfalý boj o to, ako prehrať so cťou. Fakt, že ju Trump v prieskumoch tak ľahko dobehol, nehovorí nič o jej emailoch, ktoré vrátil do hry šéf FBI. Hovorí však všetko o tom, aká slabá je v skutočnosti jej podpora. O historickej príležitosti zvoliť prvú ženu za prezidentku USA dnes hovoria už iba členovia jej tímu. Pre ostatných je len poistkou pred pohromou.

Republikánsky establišment sa tak dlho zahrával s ohňom extrémizmu, až sa mu v osobe Trumpa vymkol z rúk. Demokratický establišment sa zase tak dlho držal svojho „zabehaného biznisu“, až musí na poslednú chvíľu vyrukovať so zúfalým heslom: Buď Hillary, alebo chaos!

To heslo je v jadre pravdivé, nič však nemení na tom, že americké voľby 2016 sú jedno veľké zúfalstvo. S neistým koncom pre celý svet.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #prezidentské voľby v USA