Éra neistoty

Od konca druhej svetovej vojny boli Spojené štáty pre západnú Európu vzorom demokracie a garantom jej bezpečnosti. Desaťročia preto platilo heslo: Go West! Ľudia odchádzali za Atlantik, aby si tam mohli splniť svoj „americký sen“.

10.11.2016 09:00
debata (14)

Od konca druhej svetovej vojny boli Spojené štáty pre západnú Európu vzorom demokracie a garantom jej bezpečnosti. Desaťročia preto platilo heslo: Go West! Ľudia odchádzali za Atlantik, aby si tam mohli splniť svoj „americký sen“.

Po víťazstve Donalda Trumpa sa tieto dva piliere začínajú otriasať. Tým, že pred voľbami avizoval, že v prípade porážky odmietne uznať ich výsledok, v podstate spochybnil demokratický charakter volieb, čím naštrbil imidž USA ako bašty demokracie. Jeho výroky o tom, že pre Estónsko by neriskoval vojnu s Ruskom, zasa vyvolávajú otázky o kolektívnej bezpečnosti v rámci Severoatlantickej aliancie.

Hoci nevieme, čo máme od Trumpa čakať (lebo jedna vec je jeho predvolebná rétorika a druhá, keď zasadne do Bieleho domu), isté je, že stojíme na začiatku novej éry, ktorej bude dominovať neistota. Okrem toho, že Trumpovo víťazstvo na starom kontinente posilní krajnú pravicu (je príznačné, že ako prvá mu gratulovala Marine Le Penová ), tak sa budeme musieť pripraviť na to, že Amerika už nebude garantovať našu bezpečnosť v takom rozsahu, ako sme na to boli doteraz zvyknutí. Bohatá Európa bude musieť začať platiť za svoju obranu sama.

Značne rozšírený antiamerikanizmus pramenil aj z toho, že Spojené štáty boli vnímané ako svetový policajt. Ak sa zavrú do seba a prestanú sa angažovať vo svete, tak rozmaznaní Európania až teraz zistia, že im vlastne vďačia za svoj blahobyt. Ako to už chodí, hodnotu niečoho si uvedomujeme, až keď to strácame…

Chaos na východe Ukrajiny, občianska vojna v Sýrii a neutíchajúca migračná kríza nás nútia, aby sme sa spoliehali sami na seba.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby