Čakanie na reformu

Dokument, ktorý teraz predložilo Plavčanovo ministerstvo ako svoje zámery vo vysokoškolskej politike na najbližších päť rokov, sa dá ťažko označiť za začiatok očakávanej reformy. Iste je sympatické, ak sa zľahčí sociálne postavenie mladých ľudí, ktorí si už počas štúdií založia rodiny.

15.11.2016 07:00
debata (5)

Na druhej strane, i samotní študenti hovoria, že existujú omnoho vážnejšie problémy ako zriadenie škôlok na veľlých internátoch. Podľa niekoľkoročnej diskusie o tom, kam by malo smerovať slovenské vysoké školstvo, otázkou budúcnosti číslo jeden je ich kvalita.

To znamená, že tie najlepšie by mali byť ešte lepšie a tak priťahovať svojím príkladom ostatné. Byť lepší, znamená vytvoriť na to aj materiálne, finančné a personálne predpoklady.

A čo s tými najhoršími? Tie by už dávno nemali byť. Dobre, že sa upúšťa od mylných vízií, že v každom meste, nielen okresnom, má mať nejaká univerzita svoju filiálku. Ale ešte stále máme na Slovensku množstvo „alma mater“, ktoré dlhodobo dokazujú, že na to, aby z nich boli aspoň priemerné vysoké školy, jednoducho nemajú. Príčiny treba hľadať vo vyučujúcich, v manažmente, v študijných programoch, v nedostatočných finančných možnostiach…

Tak to vyzerá, že jediné, čo majú kvalitné, sú kontakty na vyšších miestach, respektíve schopnosť ich predstaviteľov presviedčať, aby im dali šancu rok-dva sa napraviť. To však súvisí najmä s charakterom práce Akreditačnej komisie, kam pred niekoľkými dňami nastúpilo viacero nových tvárí.

Chceme či nechceme, práve to je miesto, kde by sa mali robiť rázne rezy medzi tým, čo má perspektívu, a čo, naopak, ostatných nedobehne, ani keby im utekalo oproti.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školstvo #školská reforma