Nebezpečná propaganda

Pri záberoch na priaznivcov tzv. Alt-Right, skandujúcich heslo „Heil Trump, Heil Victory“, čo je len obdoba známeho nacistického pozdravu Sieg Heil!, človeka zamrazí. Rovnako nepríjemné pocity sa ho zmocnia, keď sa započúva do prejavu jedného z nich, ktorý o mainstreamových médiách hovorí ako o „Lügenpresse“ - lživých médiách.

24.11.2016 12:00
debata (61)

V kontexte toho, ako sa v posledných dňoch diskutuje o tom, že falošné správy šíriace sa po sociálnych sieťach prispeli významnou mierou k víťazstvu Donalda Trumpa vo voľbách, je sobotný míting priaznivcov americkej ultrapravice predzvesťou novej doby.

Doby, kde povrchní, no o to viac frustrovaní ľudia chcú veriť svojej pravde, a tak ľahko naletia vyfabrikovaným správam. Akoby sme sa veľkým oblúkom vracali do čias, keď prostredníctvom propagandy bolo možné ovládať veľké masy.

Zastrašovanie nepriateľa silou má síce svoje opodstatnenie, no oveľa účinnejšia ako rinčanie zbraní je propaganda. To už vedel Joseph Goebbels, vedia to extrémisti všetkých razení, ako aj novodobí propagandisti v Moskve.

Načo zbrane, keď nepriateľa možno rozložiť zvnútra. Pri latentných protiamerických náladách, ktoré panujú na starom kontinente, nie je nič ľahšie, ako vyvolať rozkol medzi EÚ a jej severoamerickými partnermi, vniesť neistotu medzi občanov únie a zdiskreditovať inštitúcie EÚ. Rozdeľuj a panuj je osvedčená metóda, ako si podmaniť ľudí…

Preto napríklad v susednom Česku ministerstvo vnútra spustí nový útvar proti dezinformáciám a rastúci tlak ruskej propagandy a islamských teroristických skupín si uvedomujú aj poslanci Európskeho parlamentu. A čo my?

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #propaganda #konšpirácie