Morálny suterén

Právo a spravodlivosť boli u nás veľakrát „ohýbané“, no nikdy neboli tak brutálne pošliapané ako 3. marca 1998, keď Vladimír Mečiar, ako zastupujúci prezident, udelil amnestiu páchateľom únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho.

29.11.2016 13:00
debata (48)

Vtedajší opozičný poslanec Robert Fico amnestie označil za „morálny suterén“, čo je veľmi výstižné, vzhľadom na to, že ich cieľom bolo chrániť páchateľov. Lebo tým, že ich Mečiar amnestoval skôr, ako mohol súd rozhodnúť o ich vine či nevine, vlastne zabránil vykonaniu aktu spravodlivosti.

Menej pochopiteľný je preto Ficov právny názor, že zrušenie amnestií by bol „právny suterén". Najmä ak sám priznal, že cieľom amnestií bolo „na večné veky pochovať možnosť dozvedieť sa akúkoľvek pravdu o zmarenom referende a únose prezidentovho sy­na".

Najhoršia vec je nepotrestané zlo. Ak tento akt štátneho terorizmu zostane nevyšetrený, tak táto trauma bude ďalej narastať.

Z minulosti vieme, že môžu nastať situácie, keď formálno-právne postupy neumožňujú, aby pravde bolo učinené zadosť. Jednoducho, ak nechceme pochovať možnosť dozvedieť sa túto pravdu, tak je vo vyššom záujme tieto právne princípy prelomiť. Poslanci by preto mali Mečiarove amnestie zrušiť.

Inak budeme žiť naveky s vedomím, že žijeme v krajine, kde právo a spravodlivosť boli brutálne pošliapané, no my sme nemali odvahu to zmeniť.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiarove amnestie