Uprostred infovojny

Takmer milión ľudí po celom Nemecku sa uplynulú nedeľu márne pokúšalo pripojiť na sieť. Nepomohlo nič, ani odporúčanie, aby svoj router skúsili vypnúť a opäť zapnúť.

01.12.2016 09:00
debata (49)

Výpadok internetu je iste nepríjemná vec, no nestáva sa často, aby sa k technickej poruche, akokoľvek veľkej, vyjadrovala nemecká kancelárka a zároveň aj šéf tajnej služby (ktorý na verejnosti vystupuje inak len veľmi zriedkavo). Keď už tak urobili, museli mať na to vážne dôvody.

Tým dôvodom bolo zistenie, že išlo o cielené kybernetické útoky zo strany ruských hackerov. Tie sú podľa šéfa Spolkovej spravodajskej služby BND Bruna Kahla reálnou hrozbou pre demokraciu v Nemecku.

Keďže v SRN sa na jeseň budúceho roka budú konať parlamentné voľby, dá sa očakávať, že hackerské útoky sa budú stupňovať. Hoci je veľmi nepravdepodobné, že by sa im podarilo zmanipulovať voľby, treba počítať s tým, že ruská mašinéria sa prostredníctvom internetu bude snažiť chrliť dezinformácie a propagandu.

Rusi totiž veľmi dobre vedia, že rakety v Kaliningradskej oblasti ľudom síce naháňajú strach, no oveľa väčší efekt má to, keď sa im podarí nasadiť „chrobáka do hlavy“.

Rusko tak už niekoľko rokov proti Západu vedie cielenú informačnú vojnu, prostredníctvom ktorej sa EÚ a USA snaží prezentovať ako skazený svet a, naopak, Putina ako obrancu tradičných hodnôt. Frustrovaní ľudia, ktorí pochybujú o prednostiach liberálnej demokracie, sú náchylní tomuto obrazu uveriť a podobných vodcov si volia aj doma.

Ocitli sme sa priamo uprostred tejto informačnej vojny – a ako so stoickým pokojom dodáva Merkelová – musíme sa s tým naučiť žiť.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #hackeri #kybernetické útoky