Bolo ich pramálo

Bolo nás jedenásť, už nás je len desať... Tak dajako si mohli novodobí slovenskí regrúti zaspievať pesničku Milana Lasicu o neveľmi chrabrých kamarátoch. Do dobrovoľnej vojenskej prípravy sa prapôvodne prihlásilo okolo 450 ľudí, no výcvik ukončilo iba 31!

02.12.2016 22:00
debata (4)

Ešte že sa ženy nedali zahanbiť, v tejto bojovej „misii“ tvorili takmer tretinu. Ministerstvo obrany v piatok oznámilo plán, ako tento typ vojenskej činnosti bude viesť lukratívnejším spôsobom.

Priznajme si, jeho prvá etapa sa skončila fiaskom. Možno síce veľa rečniť o vlastenectve a národnej hrdosti, ale keď na to u podstatnej časti záujemcov neexistujú zdravotné, fyzické či psychologické predpoklady?

Dokonca ani politické, veď sa vie, že medzi mladých mužov sa zatúlali aj takí, čo majú k ideológii Tisovho Slovenského štátu nebezpečne blízko. Veríme, že tí v rámci psychotestov vypadli prví.

Mladí ľudia už majú iný prístup k akýmkoľvek spoločenským aktivitám, nevynímajúc tie, ktoré by sa spájali so službou vlasti. A tak sa im doterajších 375 eur na prilepšenie máli a dvanásť týždňov sprísneného režimu mimo domova je zase priveľa. Potom sa tu naskytne otázka, ak nie dobrovoľnosť, tak vlastne prečo?

Pred desiatimi rokmi sa definitívne rozhodlo, že Ozbrojené sily SR sa plne sprofesionalizujú. Odvtedy sa síce napätie v Európe vyostrilo, ale nie natoľko, aby sa obnovovali kasárne a masovo dopĺňali materiálno-technické zásoby.

V tejto situácii rezort obrany urobil to, čo sa od neho najviac očakávalo. Na celý budúci rok sa dobrovoľná vojenská príprava preruší a bude sa v nej po určitých vyhodnoteniach, prípadne aj legislatívnych zmenách, pokračovať v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľná vojenská príprava