Bumaška

Obyvatelia Ukrajiny a Gruzínska budú môcť už čoskoro cestovať do Európskej únie bez víz. Toto ústretové gesto prichádza síce neskoro, no Brusel ním dáva jasne najavo, že mu záleží na dobrých vzťahoch s východnými susedmi, ktorí prejavili záujem o integráciu do euroatlantických štruktúr.

10.12.2016 09:00
debata (16)

Správa o bezvízovom styku vyvoláva u mnohých Slovákov obavy. Tie sú však do značnej miery neopodstatnené. Možno by stačilo pripomenúť, že Slovensko sa v roku 2001 dohodlo na liberalizácii vízového režimu s Ukrajinou a nič dramatické sa odvtedy nestalo. Tí, čo sem chceli prísť, prišli. Podľa štatistík Ukrajinci predstavujú najpočetnejšiu skupinu cudzincov s trvalým pobytom v SR. Hovoríme však rádovo o tisícoch ľudí. Skôr by nás malo trápiť, že Slovensku sa ani v posledných rokoch, keď na východe Ukrajiny prebieha konflikt, nepodarilo prilákať kvalifikovanú pracovnú silu, ktorú potrebujeme ako soľ.

V Česku, kde sú Ukrajinci symbolom lacnej pracovnej sily, bez ktorej by sa už stavebníctvo nezaobišlo, už dávno pochopili, že 45-miliónová krajina je zároveň obrovským rezervoárom mozgov, a tak sa ich snažia prilákať.

Ak sa na našich východných susedov niekto pozerá cez prsty, mal by si uvedomiť, že presne tie isté predsudky, ktoré máme my voči Ukrajincom, majú aj Rakúšania voči nám… Napriek tomu nám krátko po nežnej revolúcii zrušili vízovú povinnosť. Bolo že to vtedy radosti, tak prečo ju nedopriať aj iným?

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Gruzínsko #víza #Ukrajina