Prerod vidieka

Slovenské poľnohospodárstvo starne a potrebuje omladiť. O slovo i podporu z eurofondov sa hlási nová generácia hospodárov na pôde.

13.12.2016 09:00
debata

Nemajú záujem pracovať vo veľkovýrobných poľnohospodárskych podnikoch, ktoré sú typické pre súčasné poľnohospodárstvo. Chcú hospodáriť na vlastnom v rodinných farmách.

Od novembra 1989 museli prejsť takmer tri desaťročia, aby prirodzene vznikla vrstva ľudí, ktorá sama z vlastného presvedčenia chce podnikať na pôde. Je to dôsledok vývoja, ktorým prešla slovenská spoločnosť.

Na jednej strane úpadok kedysi dobre fungujúcich družstiev, ktoré dávali slušné živobytie ľuďom na vidieku. Transformácia podielnických družstiev vyústila do koncentrácie majetku zväčša manažmentov alebo rovno do predaja skrachovaných družstiev domácim či zahraničným investorom.

Súčasne prebehol iný proces. Takmer sa rozpadol spracovateľský priemysel. Podniky, ktoré prežili, sa zachraňovali pestovaním obilnín, kukurice a olejnín, zbavovali sa stratových fariem ošípaných a dojníc, pretože spracovatelia im neplatili.

Vzápätí prišli obchodné reťazce, ktoré spotrebiteľom ponúkli veľa potravín, ale nie slovenských, lež zahraničných. Nič prvotriedne, ale zodpovedajúce neveľkým príjmom občanov. Ľudia sa prejedli týchto potravín a hľadajú pôvodné slovenské výrobky. Kto ich ponúkne?

Riešením sú čerstvé ovocie, zelenina, mliečne a mäsové špeciality z fariem. Chcú ich zakladať mladí. Nebude to jednoduché. Netreba si robiť ilúzie, že všetci uspejú. Farmárčenie je len zdanlivo romantické, zato je plné ustavične sa opakujúcej práce. Môže zamestnať dosť ľudí, ekologizovať výrobu potravín. Má svoje čaro, o ktoré vidiek prišiel. Aby ho nadobudol, potrebuje pravidlá. Práve sa rodia, aby formovali nové vzťahy medzi malými a veľkými hospodármi, ale aj súčasnými vidiečanmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo