Program pre energie

Bežná slovenská domácnosť dá ročne na kúrenie asi tisíc eur. V prípade mnohých rodín sú energie po potravinách najväčšou položkou pre ich rozpočet.

12.12.2016 09:00
debata (7)

Krajina preto potrebuje myslieť ešte viac na to, aby ľudia platili za energie menej a mohli peniaze nasmerovať inde.

Južné štáty Európy, kde je celý rok teplo, takúto dilemu riešiť nemusia. Ak by sa pri porovnávaní životnej úrovne zohľadnilo aj to, koľko musia slovenské rodiny dávať zo mzdy na energie, skončili by sme veľmi zle.

Takéto porovnanie by však určite nebolo na škodu a upriamilo by pozornosť na to podstatné. Predstavitelia štátu by sa mali viac zamyslieť nad komplexným programom pre energie. Jedným kliknutím na internete by mal občan dostať všetky informácie o štátnej podpore. Štát má viaceré programy na rôznych frontoch, ktoré by tiež bolo dobré navzájom zosúladiť a vylepšiť.

V rámci programu Zelená domácnostiam môžu ľudia získať dotácie na kúpu solárnych a fotovoltických kolektorov či kotlov na biomasu. Prebehlo už niekoľko kôl a žiadostí je vždy viac, ako sú finančné možnosti. Bolo by potrebné, aby sa podobné programy stali prioritou verejných financií a ľudia nemuseli na podporu čakať.

Štátny fond rozvoja bývania má zase dotácie na obnovu bytových domov a tu sa tiež pravidelne bytovým spoločenstvám neujdú zvýhodnené pôžičky. Ministerstvo dopravy ponúka dotácie na zatepľovanie, a to do výšky 30 percent z celkových oprávnených nákladov. Vzhľadom na nízky záujem domácností v rodinných domoch o túto podporu by sa mala úľava zvýšiť aspoň na 50 percent. Pre program zároveň treba garantovať dlhodobé dotácie.

Vyššou podporou by štát zachytil aj tie rodiny, ktoré na obnovu naozaj nemajú zdroje. Je pekné, ak sa z času na čas medializuje prípad, keď sa nájdu sponzori pre babičku s deravou strechou, ktorej dom opravia a zateplia. Takéto dobročinné projekty však neriešia nič z toho, že na Slovensku sú desaťtisíce starých domov, ktoré treba obnoviť. Je neúnosné, aby dôchodcovia dávali polovicu zo svojich príjmov na energie. Tu sa už dostávame k ďalšej štátnej podpore, ktorou je zvažovaná dávka pre energeticky chudobné domácnosti. Nie dávky, ale podpora investícií do obnovy je však to, čo ľuďom zaistí trvale nižšie účty za teplo.

Pri energiách má štát aj svoj regulačný úrad. Regulácia má opodstatnenie, lebo distribútori, ktorí vlastnia siete, majú monopolné postavenie. Úrad musí zaistiť, aby mali peniaze na obnovu a ich zisk bol primeraný. Úrad tvrdí, že tento rok spravil veľké kontroly a vyhodil z nákladov viaceré položky, a to v prospech spotrebiteľov. Napriek tomu regulácia má svoje riziká najmä v podobe dotácií, ktoré sa na Slovensku v posledných rokoch rozrástli ako huby po daždi.

Dotácie sú na podporu slnečných elektrární, biomasy, kombinovanej výroby elektriny a tepla či baníkov. Podpora pomaly prerastá únosnú hranicu a udržať ju pri nízkych cenách bude asi nemožná kombinácia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #kúrenie