Cirkevné limity

Pápež František je v porovnaní so svojím predchodcom považovaný za liberála. Obrovskú vlnu nadšenia vyvolal v lete r. 2013 svojou odpoveďou na otázku, čo si myslí o homosexuálnych kňazoch pracujúcich vo Vatikáne. „Ak je niekto homosexuál a hľadá Boha a má dobrú vôľu, kto som ja, aby som ho súdil?“ povedal.

13.12.2016 08:00
debata

Mnohí preto do neho vkladali veľké nádeje. Mysleli si, že na svätý stolec konečne zasadol človek, ktorý bude voči homosexuálom tolerantný a otvorí cirkev gayom. Pápež dokonca vyhlásil, že kresťania i katolícka cirkev by mali požiadať homosexuálov o odpustenie za to, akým spôsobom sa k nim v minulosti správali!

Realisti už vtedy upozorňovali, že tieto očakávania sú prehnané. To, že prílišný optimizmus nie je namieste sa ukázalo, keď sa minulý rok poľský kňaz Krzysztof Charamsa priznal k svojej homosexuálnej orientácii a predstavil svojho partnera. Keďže z hľadiska cirkvi sa dopustil minimálne dvoch hriechov – porušil celibát a žije v homosexuálnom zväzku – okamžite ho zbavili funkcie vo Vatikáne. Pre comig out tu zjavne nemajú pochopenie…

„Liberálne postoje“ pápeža Františka sú totiž jedna vec a limity katolíckej cirkvi vec druhá. Podľa katolíckej doktríny je homosexuálny akt stále hriechom, a tak sa žiadna revolúcia nekoná ani konať nebude.

A preto ani neprekvapuje, že z Vatikánu prišla minulý týždeň ďalšia studená sprcha. V aktuálnom dokumente vatikánskej Kongregácie pre klérus sa uvádza, že ľudia s homosexuálnymi tendenciami nesmú byť v katolíckych seminároch či medzi kňazmi. Vzhľadom na požadovaný celibát u kňazov sa laik musí iba pousmiať, ale doktrína je doktrína. A netreba si ju pliesť s pápežovou charizmou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #cirkev #homosexuáli #kňazi