Prekliate kvóty

Pri pohľade na mapu Európy zobrazujúcu znečistenie CO2 spôsobené výrobou elektrickej energie každému do oko udrie jedna veľká čierna škvrna.

20.12.2016 09:00
debata (31)

Tou škvrnou je Poľsko – najväčší znečisťovateľ v Európe. Toto neblahé prvenstvo patrí našim severným susedom „vďaka“ tepelným elektrárňam spaľujúcim uhlie. Len samotná elektráreň Belchatow vyprodukuje viac emisií ako celé Chorvátsko! Z jej komínov vychádza vyše 30–37 miliónov ton CO2 ročne.

Keďže tento mesiac vstúpila do platnosti Parížska dohoda o klíme, dalo by sa čakať, že Poľsko sa bude snažiť svoju reputáciu najšpinavšej krajiny EÚ zlepšiť. Jedna vec sú dohody, druhá peniaze. Vzhľadom na to, že prioritou poľskej vlády zostávajú uhoľné elektrárne (plánuje vybudovať päť nových!), znamená to, že stanovené ciele EÚ znižovať emisie sa podarí splniť len ťažko.

Navyše systém obchodovania s emisiami, kde tí, čo ich produkujú viac, sa môžu vykúpiť prostredníctvom „odpustkov“ – nič nerieši. Preto snaha slovenského predsedníctva znížiť kvóty na predaj emisií bol krok správnym smerom. Keď je kvót na trhu veľa, sú lacné a firmy tak nemajú dôvod investovať do ekologickej výroby. Čo je prípad spomínaného Poľska.

Energetický mix je na Slovensku vďaka atómovým elektrárňam oveľa priaznivejší. Tepelné elektrárne produkujú iba cca 13 % energie a produkcia energie z obnoviteľných zdrojov stúpla v uplynulých rokoch na 11,6 %, čo je však v porovnaní so susedným Rakúskom stále iba tretina.

Namiesto oprašovania baníckych uniforiem by preto bolo vhodnejšie, aby sa vláda zamerala na systémovejšiu podporu obnoviteľných zdrojov energie a jej úsporu. Aby potom hlas navonok aj dovnútra znel rovnako.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #energie #emisie #Parížska dohoda