Nič sa nezastaví

Zvyklo sa hovorievať, že v čase sviatkov, dupľom takých, ako sú Vianoce, sa „zastavil život“. Nuž ak by to aj rovno mala byť pravda (ako že ani nie je), potom, na rozdiel od života, smrť sa nezastavuje nikdy. Práve tak, ako sa nikdy nezastavuje zlo, nespravodlivosť, hlúposť a nenávisť.

26.12.2016 22:00
debata (7)

A nie, nejde len o letecké nešťastia či infarkty populárnych umelcov. Vlády a parlamenty si cez sviatky udeľujú prázdniny – a možno aj preto potom podaktorí domýšľavo tvrdia, že sa vraj zastavil život. Lenže to, čo vlády a parlamenty robili predtým, pokračuje ďalej. Žiadne sviatky nesuspendujú zlo, ktoré mocní tohto sveta pomáhajú siať v čase mimo nich.

Ako v každej vojne, aj v Sýrii dnes jedni tvrdia, že Aleppo slávne oslobodili od teroristov, kým druhí hovoria, že vládne a ruské sily (tie, ktorým leteli Alexandrovovci zaspievať) mesto rozbombardovali v mene upevnenia Asadovho režimu. A ako v takmer každej modernej vojne, obe strany majú kus pravdy a obe strany kus klamú.

Mesto leží v ruinách, a to je fakt, ktorý nespochybní žiadna propaganda. V ruinách leží celá krajina. Milióny Sýrčanov utiekli z domovov a roztratili sa kade-tade po svete. A to boli možno ešte tí šťastnejší, pretože tí, ktorí utiecť nemohli, napríklad aj preto, lebo nedokázali dať dohromady dosť peňazí na zaplatenie pašerákom, stávajú sa obeťami raz jednej, inokedy druhej strany. Ich utrpenie sa našimi Vianocami nijako nekončí a nebolo nimi ani nijako prerušené.

V Turecku momentálne úrady idú po zhruba desaťtisíc užívateľoch sociálnych sietí. Jednoducho preto, lebo Erdoganovo ministerstvo vnútra každú urážku vlády a prezidenta po novom nazýva „podporou teroristických aktivít“. Hoci nikto nepopiera, že Turecko si nedávno užilo ozajstného terorizmu dosť a dosť, predstava, že teroristami sú užívatelia Facebooku, ktorí sa snažia humorom reagovať na idiotské kroky autokrata pri moci, je ešte absurdnejšia ako predstava, že akurát Erdogan privedie svoju krajinu do Európskej únie.

Čo však neznamená, že internet nemôže byť nebezpečným nástrojom. Práve počas Vianoc v Tunise zatkli synovca Anisa Amriho, ktorý vraždil minulý týždeň v Berlíne. Synovec sa priznal, že bol so svojím strýkom v kontakte cez zašifrovanú internetovú komunikáciu a pomáhal mu pri úteku z Nemecka.

A počas Vianoc prišlo aj na čoraz populárnejší žáner „fake news“, teda vymyslených správ. Keď si podľa denníka Guardian v Pakistane prečítali jednu takú, podľa ktorej vraj Izrael vyhlásil, že ak sa Pakistan zastarie do Sýrie, Izrael ho vymaže z mapy jadrovým útokom, pakistanský minister obrany promptne poslal Izraelu varovanie s pripomienkou, že „aj Pakistan je jadrový štát“.

Skrátka a dobre, svet sa kvôli sviatkom nestane lepší, bezpečnejší či múdrejší. Nijaké sviatky a nijaká reklamná aura okolo nich („sviatky pokoja“) nevymažú zo sveta zlo, ktoré sa rodí po všetky ostatné dni v roku. Na tie dni sa treba zamerať, nie na tých pár dní, keď majú vlády a parlamenty prázdniny.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Vianoce