Riešenie v rukách veľmocí

Príjmová nerovnosť vo svete sa stáva najväčším problémom súčasnej doby. Keďže Slovensko je v kapitalizme relatívne krátko, naplno sa to ešte u nás neprejavilo. Pohľad na celosvetové štatistiky však nevyzerá dobre.

01.01.2017 09:00
debata (7)

Na jednej strane jedno percento najbohatších zbiera miliardy a na druhej strane bežní ľudia obracajú v rukách každý dolár či euro. Samozrejme, kto je šikovný, nech má. Ale regulácia cez dane by mala zaistiť určitú mieru spravodlivosti a primeranosti.

Omrvinky, ktoré boháči dávajú na charitu, sú oproti miliardám, ktoré zarábajú, nič. Slovensko robí v oblasti riešenia príjmovej nerovnosti určité kroky. Kým sa však podobné opatrenia nebudú robiť globálne, veľa sa nezmení. Ide o stanovenie minimálnych daní, napríklad cez daňové licencie, ktoré sa, žiaľ, u nás majú zrušiť, aj keď fungujú dobre. Toto vláda ešte musí prehodnotiť. Vhodné sú tiež dane z dividend, či vyššie odvody pre bohatých, alebo z luxusného majetku, hoci vždy treba hľadieť na primeranosť a tiež, či politici už začali šetriť u seba.

Brusel tento rok pokutoval Apple za to, že firma neplatila dane, a ukázal, ako by to šlo. Podobne by však museli postupovať aj v USA, Rusku, Ázii. Treba tiež zrušiť daňové raje. Všetky. Včera bolo na to neskoro. Riešenie majú v rukách len a len veľmoci, ktoré nesú zodpovednosť za budúci vývoj vo svete.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kapitalizmus #príjmová nerovnosť