Očistec sa nekonal

Pred vyše piatimi rokmi to vyzeralo celkom inak. Priam optimisticky. Po nepodarenej vláde boli parlamentné voľby na spadnutie. Na bratislavských námestiach to iskrilo. Väčší rojkovia dúfali, že slovenská politická scéna prejde veľkým očistcom. A... Neprešla.

03.01.2017 14:00
debata (5)

Ďalšia dominantná strana sa síce prepadla na smetisku dejín, veď špinavý príbeh megakauzy Gorila sa rozbiehal práve za druhej vlády postavenej SDKÚ, ale až na jednu-dve výnimky sa v podstate nikomu nepodarilo klepnúť po prstoch. A z Dzurindu a Mikloša sa neskôr mohli stať bojovníci proti korupcii na Ukrajine.

Komu to celé spočiatku prospelo? Výsledky predčasných volieb na to ukázali. Od tých čias sa vystriedalo už toľko ministrov a vyšetrovateľov – bez ochopiteľných výsledkov, že sa začína hovoriť o politickej, a nie o trestnoprávnej veci. Dokonca si už aj prezident pozýva k sebe vyšetrovateľov ako na klavír. A toto spolitizovanie vyšetrovania by zase komu vyhovovalo? Predovšetkým finančnej skupine, ktorá by mala mať toho masla na hlave najviac.

Nechali sa politici skorumpovať naprieč celým spektrom? Vo vláde aj v opozícii? Preto sa za čistých označujú len najnovší poslanci až na tých, čo už spolupracovali s podsvetím, ale aj oni sa po čase zaradia tam, ako sa to od nich očakáva? A kto to od nich očakáva? My či vy, čo sme ich v dobrej vôli volili? To určite nie.

Spis Gorila sa musí dotiahnuť do konca. Inak sa nezbavíme hlúpych rečí o blbej nálade a o spoločnosti, ktorá jediná z takejto nálady môže vyrásť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #parlamentné voľby #spis Gorila