Pištoľníci

Český minister vnútra chce do ústavy vložiť odsek, ktorý by držiteľom legálnych zbraní dal právo použiť ich na zaistenie bezpečnosti.

07.01.2017 12:00
debata (75)

Toto populistické gesto v sebe skrýva obrovské nebezpečenstvo, lebo otvára Pandorinu skrinku, na ktorú by v Európe nemal nikto ani len siahať.

Už po teroristickom útoku v Nice zaznievali ojedinelé hlasy, že ak by ľudia vo Francúzsku vlastnili vo väčšej miere zbrane, počet obetí mohol byť výrazne menší. Kamión, ktorým terorista zabil 84 ľudí, zastavili výstrely policajtov až po zhruba 2 kilometroch jaz­dy.

Argumenty libertariánov by sa dali zhrnúť zhruba takto: Načo je nám štát, ktorý nás nedokáže ochrániť? Ak by niekto z prítomných ľudí mal zbraň, mohol by to isté, čo polícia, urobiť oveľa skôr. Tým, že EÚ obmedzuje právo občanov držať a nosiť zbrane, vlastne škodí ich bezpečnosti.

Predstava, že pištoľníci z radov civilistov môžu zachrániť svet, možno konvenuje milovníkom westernov, no my ostatní by sme sa mali držať faktov. Podľa štatistík ČR pomer trestných činov spáchaných legálne držanými strelnými zbraňami voči počtu skutkov spáchaných nelegálne držanou zbraňou je zhruba 10 : 1 ( v roku 2014 bolo skóre ešte lepšie, 401 : 25). Problémom sú zbrane samotné. Čím menej ich je medzi ľuďmi, tým lepšie, lebo o to menšia je možnosť ich zneužitia. V Spojených štátoch, kde je právo vlastniť zbraň posvätené ústavou, je strelnou zbraňou ročne zabitých zhruba 12-tisíc ľudí. Na porovnanie: obetí terorizmu (s výnimkou 11. septembra 2001) je menej ako 100. Pravdepo­dobnosť, že človek zomrie v USA zbraňou, je mnohonásobne vyššia ako kdekoľvek v Európe.

Monopol na zabezpečovanie poriadku preto musí mať iba štát.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane