Je sa na čo tešiť

Donald Trump mesiace trestal médiá za to, ako o ňom referujú, nezvolávaním tlačových konferencií, až ich napokon potrestal tým, že jednu zvolal – zhrnul lakonicky jeden britský reportér to, čo v stredu predviedol novozvolený prezident Spojených štátov.

13.01.2017 09:00
debata (69)

Presnejšie to zhrnúť asi ani nejde. Trump na svojej prvej tlačovke od augusta predviedol v podstate všetky dôvody, pre ktoré sa nemal stať najmocnejším mužom na svete.

Konflikt záujmov? Trump zverí manažment firiem, ktoré buď vlastní, alebo v nich má dôležitý podiel, svojim dvom synom, pričom – nebude sa s nimi o biznise rozprávať. Navyše, ako zdôraznili jeho právnici i on sám, nemusí to vraj robiť, pretože od prezidenta predsa nemožno očakávať, že „zničí svoj vlastný biznis“.

Nuž problém je, že od prezidenta sa očakáva, že nebude od občanov brať iné peniaze, ako svoju výplatu, pretože inak by nebola záruka, že nebude z titulu svojej funkcie prihrávať svojmu vlastnému biznisu. Čo bolo presne to, čo sa v kampani hádzalo (a v tomto prípade právom) o hlavu Hillary Clintonovej v prípade Nadácie Clintonovcov.

Od prezidenta sa tiež očakáva, že počas vykonávania úradu nedostane žiadne peniaze od cudzej moci. Rozumej: zo zahraničia. Čo môže byť dosť problém v rámci developerských plánov Trumpovho hotelierskeho impéria prakticky na každom kontinente sveta, azda s výnimkou Antarktídy. Doterajší prezidenti dôveru vo svoju nestrannosť v takýchto prípadoch riešili tým, že svoje podiely predali, alebo bol aspoň manažment firiem prevedený na tretie osoby bez spojenia na nich. Trump „rieši“ dôveru jednoduchšie: Američania mu skrátka musia dôverovať, že so svojimi synmi (ktorých, mimochodom, zapojil aj do svojej administratívy) sa nebude o rodinnom biznise rozprávať nad moriakom na Deň vďakyvzdania za rodinným stolom.

Žart s konfliktom záujmov vzápätí vystriedal žartík s ruským miešaním sa do volieb. Áno, asi to boli Rusi, priznal to, čo ešte v utorok popieral. A s nonšalanciou niekoho, kto doteraz vyhlasoval akúkoľvek zmienku o zhubnom vplyve „fake news“, čiže podvrhov, za výmysel, tento výraz použil proti stanici CNN, ktorá urobila len to, že referovala o jeho stretnutí s hlavami tajných služieb, ktoré ho o podozreniach ohľadom Ruska informovali.

Pokračovať možno jeho žartovaním o reforme zdravotného poistenia Obamacare: tá bude odstránená a nahradená. Čím? Niečím úžasným, „na čo budete všetci veľmi hrdí“, informoval užasnutých novinárov, akoby to oni chceli nahradiť reformu čímsi, o čom nevedia podať ani len najvšeobecnejšiu informáciu.

Skrátka, Trump predviedol, že pár dní pred svojím menovaním do úradu je rovnaký, ako počas kampane: nikto nevie, akú politiku chce robiť, a či vôbec nejakú. Isté je len to, že bude slúžiť predovšetkým sám sebe – svojmu biznisu, svojmu prekliato ľahko urážlivému egu, svojim impulzom. Že to bude robiť spôsobmi tak bolestne pripomínajúcimi maniere politikov z našich a východnejších zemepisných šírok, nie je upokojujúca, ale naopak, znepokojujúca predstava.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #americký prezident