Vitajte v Orbanistane!

O rok na jar sa v Maďarsku budú konať parlamentné voľby. Vládny Fidesz zatiaľ v prieskumoch presvedčivo vedie, no veľmi dobre vie, že nemôže nič nechať na náhodu, lebo v podobných vodách loví aj opozičný Jobbik.

13.01.2017 22:00
debata (49)

Preto musí voličov stále udržiavať v „prevádzkovej teplote“. Jesenné referendum bolo malou generálkou. To, že stanovisko maďarskej vlády proti kvótam podporilo vyše 3,2 milióna voličov, je veľmi slušný základ, na ktorom môže Fidesz stavať.

Overená metóda, ako mobilizovať voličov, je šírenie pocitu ohrozenia. Po tom, čo neprešlo referendum a následne ani ústavný zákon zamedzujúci uplatňovanie povinných kvót, chce Orbán využiť utečeneckú kartu znovu.

Tentoraz chce všetkých migrantov, teda aj tých, ktorí legálne požiadajú o azyl, automaticky zavrieť do detenčných centier. A hoci sám pripúšťa, že obmedzenie voľného pohybu žiadateľov o azyl je v rozpore s európskymi pravidlami, viac ako pošliapané zákony ho zaujímajú politické body a zisk ústavnej väčšiny.

Táto politická hra je o to nechutnejšia, že v Maďarsku ešte stále platí zákon, podľa ktorého si cudzinci prostredníctvom dlhopisov môžu „kúpiť“ maďarský pas. Ak máš peniaze, si vítaný! Ak máš tú smolu, že si „len“ azylant, ktorý sa snaží zachrániť si holý život, šup s tebou do áreštu! Vitajte v Orbanistane!

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Fidesz #Jobbik