Ako magnet

Zatiaľ čo politici medzi sebou vedú žabomyšie vojny, unikajú im podstatné veci. Napríklad to, že zo Slovenska nám nenápadne odchádza budúca elita.

17.01.2017 12:00
debata (2)

Konkrétne v roku 2015 si prihlášku na VŠ v Českej republiky podalo takmer 11,5 tisíca uchádzačov zo Slovenska, pričom 5 779 aj prijali. Znamená to, že zhruba 10 percent z populačného ročníka, zväčša tých najtalentovanej­ších, odchádza študovať do ČR, pričom podľa výskumu Brain Drain 2014 až polovica študentov študujúcich v zahraničí neplánuje návrat.

Táto správa by politikov mala znepokojovať oveľa viac ako utečenecké kvóty, pretože odlev mozgov poznačí krajinu na dlhé desaťročia. Jednou z príčin nášho zaostávania je o. i. to, že v minulosti elity opúšťali krajinu vo viacerých vlnách a vzniknuté vákuum sme nedokázali zaplniť.

Slovensko už teraz zápasí s nedostatkom IT špecialistov a tento stav sa s postupujúcou digitalizáciou bude zhoršovať. Pritom na Masarykovej univerzite v Brne až polovicu študentov informatiky tvoria práve Slováci! Keďže univerzita spolupracuje s rôznymi firmami, ktoré si podchytávajú študentov už počas štúdia, je veľká pravdepodobnosť, že tam zostanú i pracovať. Ďalšou kritickou oblasťou je medicína. Nájsť lekára špecialistu je v niektorých regiónoch takmer nemožné, no v spomínanom Brne až tretinu medikov tvoria študenti zo Slovenska. Keď k tomu pripočítame tisícky absolventov slovenských lekárskych fakúlt, ktorí vyštudujú a odídu preč, máme do činenia s masovým odlevom mozgov. Toto je skutočný problém Slovenska!

Čím skôr si to politici uvedomia a začnú riešiť problém podfinancovania VŠ (ktorých je navyše priveľa), tým lepšie, lebo skutočne atraktívna krajina priťahuje kvalitných ľudí ako magnet.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #politici #vysoké školy