Stranícke domčeky

Dedinka v údolí, malé domčeky... Zanôti si turista, keď schádza dole Jakubom na predmestí Banskej Bystrice. A ktovie, čo si zaspievajú členovia Kotlebovej ĽS NS, keď sa sem budú chystať na stranícke školenia. Možnože tú známu: Rež a rúbaj do krve...

18.01.2017 08:30
debata

Zatiaľ tu však naďalej stojí iba rodinný dom, ktorý kúpili kotlebovci zo sumy získanej zo štátneho rozpočtu za volebné výsledky. Plánovali tu na rozsiahlom pozemku vybudovať sídlo partaje. Pri tom aj zostali. Nájdete tu len tri byty, garáž, altánok a detské ihrisko s jazierkom. Pre jednu – dve rodiny, napríklad pre vodcu strany, ktorého tu často vídať, veľmi pohodlné. Dosiaľ tu však nijaké práce, ktoré by si vyžadovali stavebné povolenie či hlásenie, neprebiehajú. Podľa všetkého sa pozemok užíva naozaj iba na súkromné účely.

A kde zmizli peniaze? V prvom rade by sa mali na to opýtať samotní členovia ĽS NS. No jej autoritatívne vedenie sotva takéto otázky od disciplinovanej členskej základne očakáva. To, kde sa prepadli štátne dotácie, by v neposlednom rade malo zaujímať štát. Ide napokon o peniaze všetkých daňovníkov. Dostávajú ich strany na základe zákonov, ak dosiahnu v parlamentných voľbách určité percento hlasov. Aby neboli odkázané na korupciu a pranie špinavých peňazí… Ako pekne to znie. Ročne takto lietajú desiatky miliónov eur.

Štát má čo hovoriť do hospodárenia politických strán prostredníctvom viacerých kontrolných mechanizmov. Ak si však i po prijatí „veľkého volebného zákona“ úradníci prehadzujú z ruky do ruky horúci zemiak ohľadom toho, ako a na čo môžu partaje minúť im zverené príspevky, čo si o tom myslieť? Teraz každý tvrdí, že nemá na to kompetencie. Tak načo máme také zákony a takých úradníkov?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽS NS