Puch od Rýna

V okolí Koblenzu sa vyrábajú azda najlepšie rizlingy na svete. Uplynulý víkend sa však z tohto mesta ležiaceho na sútoku Rýna a Mosely valil horký blen. Iste nie je náhodou, že iba deň po Trumpovej inaugurácii sa tu stretli pravicoví populisti z celej Európy, pre ktorých je jeho víťazstvo obrovskou vzpruhou.

22.01.2017 22:00
debata (30)

Už samotný fakt, že nacionalisti, ktorí sú presvedčení o výnimočnosti vlastného národa, sa priateľsky potľapkávajú po pleci s inými nacionalistami, je zvláštny. Oni v tom však zjavne problém nevidia – podľa Marine Le Penovej Národný front a Alternatíva pre Nemecko (AfD) majú „rovnakú víziu slobody a suverenity"!

„EÚ je mŕtva, len o tom ešte nevie,“ burácala ďalej prezidentská kandidátka francúzskych nacionalistov. Predstava, že na troskách EÚ vzniknú opäť izolované národné štáty, ktoré budú fungovať na princípe „cudzie nechceme a vlastné si nedáme“, je nielenže naivná, ale aj nebezpečná. V globalizujúcom sa svete európske krajiny veľkosti Šanghaja nemajú šancu konkurovať svetovým hráčom. To, že rozdrobenú Európu si želá vidieť Trump a Putin, je pochopiteľné, no to, že niekto chce spáchať kolektívnu samovraždu, sa nijako racionálne vysvetliť nedá.

Na brehu Rýna tak Le Penová s Wildersom a Petryovou spolu snívali sen o zrode nového sveta. Každému, čo si ešte niečo pamätá z dejepisu, museli tie slová znieť povedome. Zrod nového sveta a vznik nového človeka sľubovali frustrovaným masám už nacisti a komunisti – a vieme, ako to dopadlo…

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Národný front #Alternatíva pre Nemecko