Prvé kroky do pekla

Prvé, čo spravila nová americká administratíva prakticky ešte skôr, ako Donald Trump zasadol v Oválnej pracovni Bieleho domu, bolo „vyčistenie“ oficiálneho vládneho webu.

23.01.2017 12:00
debata (44)

Zo stránok americkej vlády zmizli sekcie týkajúce sa ľudských práv a klimatickej zmeny. Nahradilo ich napríklad volanie po zvýšení stavu policajtov a obnovení expanzívnej energetickej politiky (ropa, uhlie).

A medzi prvými vecami, ktoré nový prezident urobil, keď v Oválnej pracovni naozaj zasadol, bol začiatok likvidácie reformy Obamacare, ktorá umožnila desiatkam miliónov Američanov získať prístup k zdravotnej starostlivosti. K prvým dokumentom, pod ktoré sa Trump podpísal, patrí tiež zrušenie zákona, ktorý deklaroval povinnosť brokerských firiem konať výlučne v záujme svojich klientov. Zdá sa to ako maličkosť, je to však výrečná maličkosť. Zákon poskytoval ochranu ľuďom, ktorých maklérske firmy obrali o peniaze.

Obraz inaugurácie prezidenta Spojených štátov by nebol kompletný bez spomenutia jeho prvých činov. Sú to dodatky k inauguračnému prejavu, v ktorom sa zaklínal americkým ľudom a nariekal nad osudmi chudobných a systémom okrádaných Američanov. Čo už môže vedieť o tých osudoch človek, ktorý nikdy v živote neprejavil ani len náznak záujmu o ne? A čo o nich môžu vedieť členovia jeho vlády, dokonale zosobňujúci systém, proti ktorému nový prezident bez hanby burácal ešte i v deň svojej inaugurácie?

Trumpov inauguračný prejav, ako to zhrnul Trevor Noah, hviezda televíznej Daily Show, pripomínal skôr úvodné sekvencie z filmového Terminátora, než úvod nového prezidentovania. Krv, hrobky opustených tovární, milióny obetí, bujnejúci zločin, gangy v uliciach, krvipreliatie… Žarty však nabok. Celé to maľovanie hrôz a strašenie ľudí dáva perfektný zmysel. Až taký perfektný, že tí, čo varujú, že Trumpova vláda sa môže poľahky zvrhnúť do autokracie či nejakého pokusu o totalitu, si nemusia nič vymýšľať či prifarbovať.

Lenže kto by v postfaktuálnej dobe počúval realistov? V kurze sú ľudia ako Trump, ktorý sa vyhol vojenskej službe a vyhýba sa plateniu daní, zato sa však vyhlasuje za najväčšieho vlastenca, aký sa kedy v Bielom dome objavil. „Od prvého dňa bude Amerika na prvom mieste“ – čo keby začal tým, že zverejní svoje daňové priznanie, aby Američania videli aspoň to, komu vo svete dlhuje ich prezident peniaze po tom, čo mu americké banky odmietli na jeho skrachované projekty požičiavať ďalšie a ďalšie prostriedky?

Vo svete určite nie je novinkou, keď sa k obrovskej moci dostane niekto, kto na to nemá ani základné predpoklady. Voľba nehodných vládcov patrí k rizikám demokracie, s ktorými sa demokracia učí žiť. Novinkou (aspoň v moderných dejinách) je však všeobecný úpadok úcty k pravde či aspoň viery v to, že pravda existuje.

Takéto ovzdušie umožňuje nehodným vládcom vyhnúť sa zodpovednosti za svoje skutočné činy. Trump by bol nebezpečným pre Ameriku i svet aj za normálnych okolností. V takomto ovzduší je jeho nebezpečenstvo mnohokrát znásobené.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump