Konzervatívna revolúcia

Ten pohľad bol veľavravný: Donald Trump podpisujúci memorandum o zrušení štátnej podpory pre inštitúcie vykonávajúce potraty obkolesený siedmimi mužmi.

26.01.2017 22:00
debata (8)

Títo chlapi v podstate rozhodli o reprodukčných právach žien spôsobom „o nás bez nás“. V Oválnej pracovni nebola prítomná ani jedna žena. Konzervatívna revolúcia v USA sa začala!

Druhý pohlaď je do ruskej Dumy. Tá v druhom čítaní prijala zákon dekriminalizujúci domáce násilie. Paradoxne, navrhovateľkou bola žena! Ak je pre niekoho „udržanie rodiny pohromade“ najvyšším princípom, tak nemá problém siahnuť ani po takýchto extrémnych prostriedkoch. Čo na tom, že v civilizovanej spoločnosti nemajú miesto? To hlavnú ruskú „strážkyňu mravnosti“ zjavne netrápi, hlavne že konzervatívna revolúcia v Rusku sa začala!

Práva žien na Slovensku majú ďaleko k ideálu – napr. s ratifikáciou Istanbulského dohovoru, ktorý sa týka domáceho násilia a boja proti nemu, vláda otáľa (lebo katolícka cirkev proti nemu brojí), pohybujeme sa však stále v mantineloch liberálnej demokracie.

Legitimizovať domáce násilie na ženách sa u nás zatiaľ nikto nechystá, no konzervatívne kruhy sa nikdy nevzdali myšlienky na zákaz interrupcií a rôzni chromíkovci sa nijako netaja svojimi predstavami, ako by mala vyzerať "ideálna“ rodina.

To, že konzervatívna revolúcia sa na Slovensku zatiaľ nekonala, je skôr výsledkom apatie, než jasného postoja k ľudským právam. Hoci posuny sú takmer nebadateľné, konzervatívne podhubie v posledných rokoch očividne silnie. To, čo sa dnes javí ako nepredstaviteľné, môže byť čoskoro realitou. Stačí sa pozrieť k našim severným susedom…

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #práva žien