Doktor, nestraš!

Doktor Tiso do každej kuchyne! Aj takto by mohol znieť reklamný slogan na dva kalendáre venované glorifikovaniu prezidenta vojnového slovenského štátu, odsúdeného pred 70 rokmi za vlastizradu, vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

01.02.2017 14:00
debata (14)

Celý náklad však už je vraj vypredaný. Tohto roku si totiž fanúšikovia a fanúšičky vodcu národa pripomenú až dve jeho okrúhle výročia.

Keby išlo iba o dajakú politickú naivnosť a neznalosť základných historických faktov, tak by propagátori mohli Tisa predstaviť ako usmiateho pánka rozprávajúceho sa s tetkami v krojoch. Ale nie, pán farár s tvrdou tvárou a so vztýčenou pravicou hajluje.

Iniciátorom vzniku týchto dvoch publikačných „veľdiel“ je Ústav dejín kresťanstva pôsobiaci pri saleziánoch, občianske združenie Múzeum ozbrojených zložiek 1939 – 1945 a vydavateľstvo Svojeť, úzko spolupracujúce so štátom dotovanou Maticou slovenskou.

Všetkým ide najmä o otvorenú provokáciu. Po vyše dvoch desaťročiach nečinnosti orgánov na to určených sú si istí, že im zase nič nehrozí. Spoliehajú sa na to, že svojou trúfalosťou získajú neplatenú inzerciu.

Mlčať však nemožno, lebo potom si každý bude v tejto republike vystrájať to, čo sa mu zachce. Mimochodom, autorom textov je historik Martin Lacko, ktorý iba donedávna pracoval v Ústave pamäti národa.

Polícia, ktorá začala konať až po upozornení masmédií, tvrdí, že odštartovala vyšetrovanie. Pred rokom by sa to zrejme všetko skončilo s tým, že by niekto veľmi múdry skonštatoval, že uhol Tisovej ruky na starej fotografii nezodpovedá vtedajším predpisom pre oficiálne pozdravy, a preto sa nenaplnila podstata trestnej činnosti. Pred niekoľkými mesiacmi však parlament sprísnil viacero paragrafov, ktoré majú zefektívniť postup polície voči extrémistom. Takže si počkajme.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tiso