Tenký ľad

Ak teda traja koaliční partneri dokázali tak úspešne stráviť v spoločnej vláde už takmer celý rok – a oni hovoria, že áno – ako je možné vysvetliť tú náhlu potrebu „intenzívnejšej komunikácie“?

08.02.2017 22:00
debata (6)

Jednoducho. Ich vlastnými slovami: nič sa nezmenilo, akurát na pretras prichádzajú konkrétne otázky konkrétnych odvetví hospodárstva.

Hovoriť o koaličnej kríze by bolo možné vtedy, keby existovala reálna šanca, že niektorý z partnerov by si odskokom z koalície polepšil. Nehovorme teraz o konkrétnych závdavkoch na rôzne trenice. Nie je možné, aby nevznikali. Ani vo všeobecnosti, a už vôbec nie v zostave, ktorú tvorí jeden úplný nováčik a dvaja veteráni, ktorí strávili posledných pätnásť rokov na dvoch rozličných stranách politickej barikády.

Na koaličnú krízu – pokiaľ len v koalícii nesedia hysterici – skrátka nestačí to, že šéf SNS si cez bulvár vymieňa sarkastické poznámky so šéfom PR tímu predsedu Smeru, alebo že šéf SNS sa pár dní nestretol so šéfom Smeru. Musela by byť splnená spomínaná podmienka. A tá splnená nie je. Koalícia Smer – SNS – Most-Híd by mala veľký problém získať opäť parlamentnú väčšinu a osud jej jednotlivých členov by bol tristný.

Po roku strávenom zdôrazňovaním, že toto je dnes jediná racionálna alternatíva vlády pre Slovensko, by ten, kto by sa odrazu vrhol v ústrety nejakej inej alternatíve, vyzeral minimálne ako neracionálny hráč.

A aj keď určite existujú skupiny voličov, ktoré by to ocenili, nič nenasviedča ani tomu, že by práve dnes napríklad na Andreja Danka čakal niekto v OľaNO či v Kollárovej rodine s otvoreným náručím. Detto platí pre Bélu Bugára a o tom, že už vôbec nikto by na druhej strane nečakal na Roberta Fica, netreba pochybovať ani v najmenšom. Kríza tejto vládnej koalície by za momentálnych podmienok znamenala krízu celej scény.

Pozor však: to ešte vôbec neznamená, že koalícia Fico – Danko – Bugár musí vydržať. Už len preto nie, lebo svojím stredajším rozhodnutím, ktoré malo teoretickú možnosť krízy zažehnať, sa spolok vydáva na tenký ľad. Fakt, že koaliční lídri pocítili takú intenzívnu potrebu na najvyššej politickej úrovni diskutovať „odborné témy“ (rozumej, detailné plány vybraných rezortov hospodárstva) napovedá, že majú o také plány enormný záujem. A tam, kde je zvýšený politický záujem, môžu byť intenzívne diskusie dvojsečnou zbraňou.

Ak by bola politika vlády v energetike neutrálnou témou, nebol by dôvod neprenechať ju príslušnému ministrovi. Nie je neutrálnou témou: všetci sme to v uplynulých dňoch videli. Ak sa trojka Fico – Danko – Bugár dokáže zhodnúť na politickej stratégii celých odvetví, bude to znamenať, že sa sama odsúdi na spoluprácu oveľa dlhšiu ako jedno volebné obdobie.

Ak sa zhodnúť nedokážu alebo ak sa medzitým zmení základná podmienka (napríklad tak, že niekto z nich pocíti šancu prilepšiť si v danom rezorte mimo tejto koalície), kríza sa stane skutočnosťou a s Dankovou prostorekosťou to nebude mať absolútne nič spoločné.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #komunikácia #koalícia