Ďalšia pomoc Grékom

Pár mesiacov sa zdalo, že problémy zadlženého Grécka sú už zažehnané a krajina smeruje k rastu a prosperite. Európski lídri sa však iba viac sústredili na odchod Veľkej Británie zo spoločného európskeho bloku, problémové talianske banky či voľbu nového amerického prezidenta.

09.02.2017 12:00
debata (5)

Aténska časovaná bomba napriek tomu dlhé mesiace potichu tikala. Gréci sa opätovne ozývajú, že potrebujú ďalšie peniaze v poradí už z tretieho záchranného balíka finančnej pomoci. Ten má objem 86 mld. eur, no grécka vláda z neho dostáva peniaze postupne, výmenou za prijímanie potrebných štrukturálnych reforiem. Tie sú veľmi bolestivé.

Vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa čelí veľkej kritike, pretože to bol práve on, kto v predvolebnej kampani odmietal tvrdé požiadavky medzinárodných veriteľov. Dostal sa však do vlastnej pasce, a keď chce krajinu vymaniť zo začarovaného kruhu astronomických dlhov, musí robiť aj nepopulárne opatrenia.

O uvoľnení ďalších peňazí Grécku majú rozhodovať ministri financií eurozóny na svojom najbližšom stretnutí už o necelé dva týždne. Ak chcú politici odvrátiť novú grécku krízu, mali by konať čím skôr.

V ďalších týždňoch totiž únia bude riešiť voľby v Holandsku, vo Francúzsku a v Nemecku, čo je obdobie, v ktorom sa podobné citlivé otázky ako ďalšia záchrana Grécka len veľmi ťažko vysvetľujú voličom. Mnohí Európania totiž vinia Grékov, že si žijú nad pomery a len prijímajú pomoc od druhých. Faktom však je, že v súčasnosti bez externej pomoci by grécke problémy narástli do takých rozmerov, že by to tvrdo pocítili aj tí, ktorí by najradšej videli Atény zbankrotovať.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #zadlženie