Konflikt záujmov

Prečo by poradkyňa Donalda Trumpa Kellyanne Conwayová nemohla v priamom prenose robiť reklamu módnej značke Trumpovej dcéry Ivanky?

11.02.2017 12:00
debata (38)

Veď spojenie „konflikt záujmov“ v prípade Trumpovej vlády už dávno stratilo zmysel. Jeho exekutíva sa nemôže v nijakom konflikte záujmov nachádzať, keďže je sama ich stelesnením. Po dlhom hľadaní vhodných prostredníkov medzi politikmi biznis inštaloval do vlády sám seba, a teda v nijakom konflikte byť nemôže. V konflikte by bola politička Hillary Clintonová s jej rodinnou nadáciou. Pre bankárov z Goldman Sachs či šéfa ExxonMobil Rexa Tillersona žiadna hranica medzi záujmami štátu a ich vlastnými záujmami neexistuje.

Biznis inštaloval do vlády sám seba, a teda v nijakom konflikte záujmov byť nemôže.

Niet teda čo strážiť, niet čo prekračovať. Keď sa táto exekutíva chystá rozmontovať reguláciu bankovníctva a obnoviť tradíciu špekulatívneho narábania s peniazmi klientov, robí to pre seba. Keď ich politika privodí ďalšiu krízu a ich banky a firmy začnú opäť padať ako domčeky z karát, tá istá politika – oni sami – ich firmy opäť zachráni. Samozrejme, opäť z peňazí ľudí, ktorých medzitým stihli okradnúť.

Kapitalizmus zostane pre zákazníkov, majitelia si užijú štátny socializmus. Už dnes sa môžeme tešiť na hrkotanie makovíc z príslušných think-tankov, ktoré nám odborne vysvetlia, že za to všetko aj tak môže Barack Obama.

Konflikt záujmov nemôže nastať ani v prípade šéfa diplomacie Tillersona, ktorý sa už nemôže dočkať zrušenia sankcií proti Rusku. Dobré vzťahy s Vladimirom Putinom sú predsa v záujme štátu. V záujme Tillersona je zasa jeho polmiliardový kšeft o ťažbe na Sibíri s ruským Rosnefťom, ktorý bol pre sankcie pozastavený.

Verejnosti je medzitým ponúkaný prekrásny nový svet „alternatívnych faktov“, ako to brilantne pomenovala sama Conwayová. Ten sa, pravdaže, neobmedzuje len na pekné veci, ako napríklad to, že Trumpovu inauguráciu sledovalo najviac divákov v histórii. Svoje miesto v ňom majú aj alternatívne tragédie.

Napríklad taký „masaker v Bowling Green“. Ten sa v našom nudnom svete (v ktorom buď niečo je fakt, alebo nie je) nikdy nestal, v Conwayovej svete však vraj pomkol Obamu, aby dočasne znemožnil vstup do USA utečencom z Iraku. A tieto príhody z alternatívneho sveta majú byť zdôvodnením Trumpovej snahy v našom svete znemožniť vstup obyvateľom vybraných krajín s väčšinovo moslimskou populáciou.

Keďže americkí ústavní sudcovia zatiaľ neprejavili veľkú ochotu preskakovať takto plynulo medzi naším a alternatívnym svetom, Trump sa vyhráža ďalšími súdmi a jeho ľudia zatiaľ usilovne šíria hlbokú myšlienku, podľa ktorej keď sa niečo stane, bude to vina sudcov. Dovedená do dôsledkov, táto myšlienka naznačuje, že v konflikte so záujmami dnešnej Ameriky sú otcovia zakladatelia. Tým záujmom však môže, na rozdiel od nich, aspoň nepriamo poslúžiť nejaký psychopat z ISIS, ktorý by práve teraz zaútočil a pomohol tak prezidentovi prekonať hlúpe zábrany hlúpych sudcov, čo mávajú hlúpou ústavou. Zdá sa vám to hrozné? Veď práve.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Ivanka Trumpová