Súdy v Kýbli

Je naša spravodlivosť v Kýbli? Istý pán tejto prezývky, obvinený zo šiestich a podozrivý možno až z dvadsiatich troch vrážd, sa vraj môže dostať na slobodu.

13.02.2017 22:00
debata (7)

Pri referovaní o tejto možnosti sa opäť skloňuje aj meno istého Štefana Harabina. Tiež známeho sympaťáka.

Verdikt bulváru (a automaticky aj nemalej časti verejnosti) je jasný už vopred: Harabin chce pustiť na slobodu ďalšieho darebáka! Hnev pospolitého ľudu sa znovu prevalí sociálnymi sieťami a dôvera v spravodlivosť sa u nás opäť raz prepadne pod bod mrazu.

Hnev pospolitého ľudu sa znovu prevalí sociálnymi sieťami a dôvera v spravodlivosť sa u nás opäť raz prepadne pod bod mrazu.

Spomaľme však. Čo ak je to tak, že senát Najvyššieho súdu, ktorý vrátil kauzu bývalých takzvaných sýkoriek na čele s Kýblom na Špecializovaný trestný súd v Pezinku, našiel v prípade naozajstné, nie vymyslené procesné pochybenia? Čo ak je to tak, že vrátením prípadu zachránil vec pred prípadnou neskoršou oveľa väčšou blamážou?

Iste, takej možnosti sa ťažko verí. Ťažko vzhľadom na povedomie o tom, čím všetkým už člen spomínaného senátu Harabin do klenotnice nášho súdnictva prispel. Jednak niektorými vlastnými rozsudkami v prospech ľudí zvláštneho razenia, jednak vytvorením takej atmosféry v súdnictve, v ktorej práve také rozsudky vyzerali normálne. Kultúrou formalistických argumentov, ktoré na súdoch často prebíjali základné povedomie ľudí o tom, čo je a čo nie je spravodlivé.

Harabinovi sa ťažko verí aj preto, lebo sa vo svojej politickej kariére postupne prepracoval od mečiarizmu až do kalných vôd konšpiračných teórií a ublíženeckého nadávania na celý svet. Je pozoruhodné, keď internetovým výlevom bývalého ministra spravodlivosti, najvyššieho súdneho funkcionára a šéfa Najvyššieho súdu v jednej osobe dnes tlieska publikum, ktoré si inak zakladá na vehementnom odpore proti establišmentu a politike stredného prúdu. Túto humorne-tragickú otázku však prenechajme sociológom či psychológom.

Nás musí zaujímať iná tragická otázka: čo ak má Harabin a jeho senát pravdu a špecializovaný súd naozaj neodviedol dobrú prácu?

Len pre istotu dodajme, že Kýblovi a spol. podľa všetkého „nehrozí“ oslobodenie preto, lebo by ich azda pri opakovanom pojednávaní vecí, za ktoré už raz dostali doživotie (len jeden šťastlivec spomedzi nich dostal 23 rokov), niekto chcel oslobodiť. Na slobodu by sa mohol dostať v prípade, že by teraz vec stála až do vypršania päťročnej zákonnej lehoty vyšetrovacej väzby.

Ak Harabinov odvolací senát zrušil rozsudok preto… lebo Harabin, potom je to s naším súdnictvom v neporiadku zo „starých známych“ príčin. A zlé je, že ešte stále neboli odstránené. Ak však špecializovaný súd naozaj porušil právo obžalovaných na obhajobu, či pripustil, aby o veci rozhodoval nepríslušný senát, situácia nebude o nič lepšia. Znamenalo by to, že ani dvadsať rokov po tom, čo podobné bandy neoficiálne vládli Slovensku, sa naše súdnictvo nenaučilo, ako zjednať nápravu.

Tak či onak to dobré nie je.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #Kýbel