Druhá šanca

Tých príbehov bolo neúrekom – človek si požičal peniaze, no potom prišiel o prácu. Keďže pôžičku nemal z čoho splácať, dlhy sa mu začali kopiť.

20.02.2017 09:00
debata

Na rad prišiel konkurz či exekúcia, v ktorých mohol prísť aj o strechu nad hlavou.

„V lepšom prípade“, ak nebol taký majetný a teoreticky by sa aj mohol zamestnať, tak si to veľmi dobre rozmyslel, lebo ak by získal pravidelný príjem, okamžite by mu naň siahol exekútor. A tak radšej žil zo sociálnych dávok, ktoré sa nesmú krátiť, prípadne robil načierno. Takýto človek bol v podstate doživotne „odpísaný“.

Preťať tento začarovaný kruh sa podarilo na jeseň minulého roka, keď ministerstvo spravodlivosti prijalo novelu exekučného zákona a zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Konečne aj u nás začal osobný bankrot zabezpečovať vyššiu ochranu dlžníkov pred veriteľmi. Ľudia, ktorí sa ocitli v dlhovej pasci, tak dostali druhú šancu začať normálny život. Od marca začne platiť ďalšia novinka – každý dlžník, ktorý využije osobný bankrot a predá svoj majetok, bude mať právo ponechať si sumu 10-tisíc eur. Určite bude pre mnohých prijateľnejšie dohodnúť sa na splátkovom kalendári, ako žiť s predstavou hroziaceho bezdomovectva.

A čo je azda najpodstatnejšie – postupné oddlženie umožní človeku pozviechať sa z finančných problémov, a ako ukazujú príklady zo Západu, následne začať znova podnikať, čo je v konečnom dôsledku výhodnejšie aj pre štát. Vždy je totiž lepšie, ak sa niekomu, kto zakopol, včas pomôže, a ten následne začne platiť dane, ako by bol ponechaný napospas vlastnému osudu a štát by mu dlhodobo musel vyplácať sociálne dávky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #osobný bankrot