Autobusom do školy

MARIÁN REPA: Klesajúci počet detí a vyľudňovanie menších obcí vytvárajú tlak na rušenie málotriednych škôl.

23.02.2017 08:00
debata (1)

Hoci sa už o tejto téme dlho diskutuje, vzhľadom na to, že ide o veľmi citlivú tému, sa k takémuto kroku neodhodlala ani predchádzajúca vlá­da.

A keďže v súčasnej vláde je Most – Híd, reprezentujúci najmä maďarskú menšinu (ktorej by sa rušenie málotriedok dotklo najviac), tak od tohto zámeru ustúpila aj súčasná koalícia. Namiesto toho sa v programovom vyhlásení vláda zaviazala, že „podporí efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov v regionálnom školstve postupnou optimalizáciou siete škôl a školských zariadení s dôrazom najmä na druhý stupeň základných škôl a stredné školy, ako aj so zohľadnením potrieb jednotlivých regiónov“.

A hoci to má svoje racio, lebo lepšie je rušiť poloprázdne stredné školy, ako nútiť malé deti cestovať, minister Plavčan napokon oprášil myšlienku svojho predchodcu Dušana Čaploviča, ktorý otvorene hovoril o rušení málotriedok a zavádzaní školských autobusov.

Zatiaľ ide iba o pilotný projekt, ale je zrejmé, že ak sa osvedčí, tak sa začne zavádzať plošne. Napokon nie je na tom nič zlé – ak sa peniaze, ktoré pohlcuje prevádzka málotriedok, použijú na školské autobusy a zlepšenie podmienok vo zvyšných školách, tak to bude prospešné pre samotné deti.

Takto by to mal však prezentovať aj samotný minister, a nie sa alibisticky tváriť, že to budú obce, ktoré sa rozhodnú, či využijú školské autobusy, alebo si udržia málotriedky. A predovšetkým, skôr ako sa tak stane, mal by najprv ukázať odpočet – koľko zbytočných stredných škôl sa podarilo zrušiť a koľko peňazí ušetriť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #autobusy