Horúcou ihlou

Od začiatku februára 2017 platí zákon o registri partnerov verejného sektora. To sú tí, čo dostávajú z verejného rozpočtu peniaze, presnejšie viac ako 100-tisíc eur.

03.03.2017 14:00
debata

Zákon nahrádza register konečných užívateľov, ktorý viedol Úrad pre verejné obstarávanie. Bude ho viesť súd v Žiline a pôjde o zoznam osôb, ktoré budú poskytovať služby a tovary verejnému sektoru. Zákon im hovorí koneční užívatelia výhod. Nemôžu sa registrovať priamo. Musia to za nich urobiť notári, advokáti, daňoví poradcovia alebo banky. Im sa hovorí oprávnená osoba.

Nestačí, že niečo stojí register, niečo treba zaplatiť sprostredkovateľom. V ekonómii sa tým zaoberá teória transakčných nákladov. Čím viac sprostredkovateľov, tým vyššie ceny. Za socializmu bolo o tom humoristické heslo: „Súdruhovia, budeme šetriť, nech to stojí, čo to stojí!“ Za kapitalizmu je to presne tak.

Partner verejného sektora sa nemôže registrovať bez zastúpenia oprávnenou osobou. Záujem o vykonávanie služby oprávnenej osoby je slabý. S touto funkciou sú spojené rozsiahle riziká. Zatiaľ túto funkciu vykonávajú len dve právne kancelárie. Že by to boli autori zákona, ktorí si ho vymysleli sami pre seba?

K polovici februára boli v registri dve registrácie. Sú to jednoduché spoločnosti, pri ktorých ani len nie je potrebné pozerať sa na to, kto je tým užívateľom konečných výhod, teda kto dostane peniaze za tovar, alebo službu. Možno že so zákonom je všetko v poriadku, ale nefunguje softvér. Poznáme to aj v iných prípadoch, keď jeden úrad platí za dva softvéry, za starý aj nový.

Registráciu komplikuje fakt, že oprávnené osoby, ktoré robia registráciu, sami posudzujú, ktoré doklady im stačia pre registráciu konečného užívateľa výhod. Napríklad neberú do úvahy výpisy z obchodných registrov niektorých krajín Beneluxu, ktoré sa poskytujú elektronicky a týchto krajinách sa považujú za oficiálne doklady. Na Slovensku stále vyžadujeme pečiatku a podpis úradníka. Registrové súdy však podobný typ dokladov neposkytujú na počkanie. Trvá to istý čas. Tým môže vzniknúť časový problém.

Zákon bol šitý horúcou ihlou. Jeho autori neprihliadli na to, aká je bežná prax vo firmách. Dúfajme, že druhý raz sa budú pýtať tých firiem, ktorých sa zákon týka, že si len nenaslinia prst.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #verejné financie #register