Za čiarou

Koncom februára sa v nemeckých médiách objavila správa, že tureckí pedagógovia, ba aj žiaci v Severnom Porýní-Vestfálsku sú nabádaní, aby na turecké konzuláty nahlásili učiteľov, ktorí sa kriticky vyjadrujú k Erdoganovmu režimu. Dokonca sa vyskytli prípady, keď žiaci svojho pedagóga natočili na mobil a video skončilo na stole tureckých úradov!

07.03.2017 12:00
debata (11)

Skôr ako teda niekto začne obviňovať Nemecko z „nacistických praktík“, mal by sa pozrieť na vlastné „brvno v oku“. Takéto špicľovanie/do­nášanie na cudzej pôde jednak porušuje suverenitu danej krajiny a predovšetkým takéto totalitné praktiky nemajú v demokratickej spoločnosti miesto.

Keď sa teraz Erdogan rozčuľuje, že jemu a ďalším tureckým politikom nebolo umožnené, aby robili kampaň pred aprílovým referendom na území iného štátu, zabúda, že tým vlastne porušuje zvrchovanosť SRN. Štát, v danom prípade Nemecko, je neobmedzeným suverénom na príslušnom území, a preto len jemu prislúcha rozhodnúť, čo prípustné je a čo nie je.

Mimochodom, nič nie je absurdnejšie ako predstava, že na území Turecka by nejaká cudzia mocnosť začala organizovať vlastné mítingy a súčasná moc by to nechala bez povšimnutia…

Navyše Erdogan nie je bežný občan, ale hlava štátu a ministri jeho vlády sú čelní politici krajiny, ktorým neprináleží, aby verbovali voličov na území iného štátu. Zhromažďovacie právo neznamená, že politik zneužíva cudziu pôdu na šírenie propagandy. Samozrejme, že Turci žijúci v Nemecku majú právo sa slobodne zhromažďovať. Lenže medzi týmito dvoma vecami treba rozlišovať.

Ak to Erdogan nedokáže, mal by aspoň mlčať, lebo svojimi nemiestnymi vyjadreniami prekročil hranicu a ocitol sa za čiarou.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #Recep Tayyip Erdogan