Bludy

Antivakcinačné hnutie môže oslavovať. Po úpornom boji proti očkovaniu konečne dosiahlo hmatateľné výsledky: Epidémia osýpok zabila v Rumunsku 16 ľudí a infekcia sa rozšírila aj do Maďarska.

08.03.2017 22:00
debata (11)

Ochorenie, ktoré sme považovali za dávno vyhubené, sa môže časom objaviť aj u nás, lebo počet nezaočkovaných detí nebezpečne narastá aj na Slovensku.

Kolektívnu imunitu nie je možné vybudovať tam, kde začne prevládať kolektívna zaslepenosť. A vďaka rôznym šarlatánom, milovníkom „alternatívnej medicíny“ a najmä mamičkám, ktoré našli zaručené informácie o škodlivosti očkovania na internete, sa antivakcinačné bludy šíria závratnou rýchlosťou a silnie aj celé hnutie.

Hoci títo ľudia o sebe tvrdia, že odmietajú byť stádom, ktoré bez rozmyslu poslúchne, čo mu niekto zhora prikáže, oni sami sa správajú stádovito, lebo prijímajú a ďalej rozširujú neoverené informácie.

Samozrejme, nič nefunguje na 100 percent, preto je zdravá skepsa namieste. Výhody očkovania sú však oveľa vyššie ako potenciálne riziko. Stačí sa pozrieť do minulosti – koľko detí umieralo na detskú obrnu kedysi a koľko umiera vo vyspelom svete dnes, keď sú deti proti obrne očkované.

Bolo by smutné, keby sa ochorenia, ktoré sa stali vďaka vakcínam minulosťou, vrátili späť. A ešte smutnejšie by bolo, kedy to zapríčinil náš nerozum.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #očkovanie