Porazení

V súčasnosti do USA smeruje takmer desať percent nemeckého vývozu.

22.03.2017 09:00
debata (5)

Ak by Spojené štáty uvalili na import dovozné clá, postihlo by to Nemecko a následne aj Slovensko, pretože napríklad každé desiate auto vyrobené v bratislavskom VW putuje do USA.

V konečnom dôsledku ani pre samotných Američanov by to nebola nijaká výhra. Okrem toho, že by zdraželi dovážané tovary (bez ktorých sa teoreticky môžu zaobísť), stúpla by aj celková cenová hladina, a to by asi bežných ľudí príliš nepotešilo…

Ak dnes Američania útočia na Nemecko kvôli prislabému euru (a majú svojím spôsobom pravdu, lebo slabé euro vyhovuje ich exportu. Stará marka by podľa prepočtov bola voči doláru až o 20 % silnejšia, čiže ich vývoz by sa o toľko predražil), tak po takomto opatrení by dosiahli pravý opak – dolár by bol ešte silnejší!

Tak na čo všetok ten humbug? Trump nasľuboval svojim voličom hory-doly a nejako sa ich musí pokúsiť splniť. Robí to tak, ako všetko ostatné – po trumpovsky – bez znalosti veci. Na druhej strane je fakt, že Nemci príliš sporia a málo míňajú, čo spôsobuje, že majú taký obrovský obchodný prebytok. S tým však nemajú problém iba USA, ale prakticky celá Európa, respektíve celý svet. Nemecko sa správa ako správna švábska gazdiná, ktorá slovo dlh nepozná, a presvedčiť ju, aby si požičala, respektíve kúpila Chevrolet, keď má na výber hneď niekoľko kvalitných nemeckých značiek, je prakticky nemožné.

A tak namiesto unáhlených rozhodnutí s dovoznými clami treba počkať, kým sa euro posilní. Vojna, ani tá obchodná, k ničomu nevedie, lebo na konci sú len obrovské straty a porazení.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA