Ach, slovenčina moja!

Úradný šimeľ nikdy nespí. Zväčša vymýšľa hlúposti, ako ľuďom znepríjemniť život, no občas sa mu „zadarí“, a potom je na svete vyložený nezmysel.

26.03.2017 15:00
debata (15)

Boli tu už „rozumbradovia“, ktorí navrhovali, že je zbytočné, aby sa deti učili písať rukou (lebo rozvíjať jemnú motoriku im netreba, všakáno), ale rovno trénovali strojopis, ktorý je potrebný pri práci s počítačom.

Iní zasa prišli s geniálnym návrhom, že namiesto učenia vybraných slov by sa žiaci mali radšej venovať výučbe angličtiny, lebo tá je vraj k životu potrebnejšia (akoby sa obe veci vylučovali). No medzi týmito nezmyslami asi nič neprekoná najnovší nápad, aby gymnazisti nemuseli povinne maturovať zo slovenského jazyka.

Materinský jazyk nie je voľbou, preto nemôže byť ani voliteľným predmetom. Rozmýšľame a vyjadrujeme sa v ňom. Hoci existujú povolania, kde sa človek zaobíde aj bez jeho znalosti, jeho ovládanie je elementárnym predpokladom na to, aby na území Slovenskej republiky mohol normálne „fungovať“. Bolo by predsa absurdné, aby sme vyžadovali doklady potvrdzujúce znalosť slovenčiny od cudzincov, pričom naši gymnazisti by ich nemali.

Ak navrhovatelia argumentujú, že takto sa študenti budú môcť profilovať, tak k tomu len toľko: maturitná skúška je preverením všeobecných znalostí. Študenti majú neskôr dostatok času, aby sa „profilovali“. Špecializácia dnes pokročila tak ďaleko, že výchova ďalších „fachidiotov“ už priamo na gymnáziách je kontraproduktívna.

Výsledky testovania PISA ukazujú, že vedomosti slovenských žiakov sa stále zhoršujú. Najviac však pohoreli práve v čitateľskej gramotnosti. Prečo k tomu ešte viac prispievať?

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenčina #maturitné skúšky