Rozlúčka s obrúčkou

Británia po niekoľkých rokoch snaženia vstúpila do európskeho zväzku v januári 1973. Po 44 rokoch členstva si 29. marca 2017 oficiálne začala dávať dole z ruky európsku obrúčku.

29.03.2017 22:00
debata (4)

Koľko potrvá rozvod. Ako bude vyzerať výsledok. Aké striehnu nástrahy. Vety, ku ktorým patria veľké otázniky. A určite k nim pribudne ešte viacero nepredvídaných okolností. Ťažko sa dá očakávať ľahký rozvod.

Británia a zvyšok EÚ musia vedieť, že sa vydávajú na cestu k rozvodu, na konci ktorej každá strana niečo stratí.

V tomto prípade je napríklad v podstate zbytočné pýtať sa na nejaké poučenie z rozdelenia Československa, čo zaznelo ako otázka v jednej reportáži britskej stanice BBC. Zjednodušene povedané pred štvrťstoročím Čechom a Slovákom stačilo dohodnúť sa na delení majetku v pomere 2:1, čím sa vyriešilo najviac vecí pri rokovacom stole. Brexit je o inom. A neporovnateľne zložitejší.

Už len očakávanie v Bruseli, že Briti zaplatia za odchod z únie 60 miliárd eur, dáva tušiť, že nastane tvrdý rokovací zápas. Účet však môže byť ešte o niečo vyšší, pričom tak či onak na porovnanie bude predstavovať približne až desatinu britského štátneho rozpočtu, čo je pre Londýn obrovská suma.

Časový plán počíta s tým, že Británia vystúpi z rodiny európskych štátov o dva roky, ale to by sa dalo považovať za reálne, keby mala ikskrát menší európsky význam. Od ekonomických väzieb až po slobodné zamestnávanie iných občanov EÚ.

Harmonogram, ktorý obsahuje Lisabonská zmluva v prípade odchodu ktoréhokoľvek člena z únie, by sa mohol približovať k skutočnosti, keby únii dávala zbohom krajina v diametrálne odlišných podmienkach. Pesimisti vidia až šesť rokov rokovacích naťahovačiek, takže po spriemerovaní s optimistami by vychádzali štyri roky.

Briti a zvyšok EÚ musia vedieť, že sa vydávajú na cestu k rozvodu, na konci ktorej každá strana niečo stratí. Matematika je pritom taká, že keby Británia chcela dosiahnuť čo najviac z toho, čo pred referendom o brexite požadovali odporcovia únie, musela by počítať s tým, že priveľa stratí v novej podobe vzťahov s úniou. Rozumné rátanie by ju malo viesť k ústupkom. Malo, ale privedie?

Pri brexite bude zrejme platiť z pohľadu Britských ostrovov zvlášť to, čo pri každých historicky významných rokovaniach – že sa najprv nastolia veľké požiadavky, z ktorých sa bude dať postupne zľavovať. V hre je totiž aj osobný faktor.

Theresa Mayová sedí v kresle premiérky ani nie rok a nepochybne pomýšľa, že sa aspoň jedno desaťročie udrží pri moci. Zjavne bude tvrdá, pretože od dohody s EÚ výrazne závisí jej politická budúcnosť. Riadny termín britských volieb je máj 2020, keď by jej voliči mohli vystaviť vysvedčenie za výsledok rokovania s úniou. (Môže však vyvolať voľby skôr.)

Brexit bude vďačnou témou pre protieurópskych krikľúňov zo všetkých častí EÚ. Určite sa už chystajú na propagandistické nezmysly, ako Brusel svojimi požiadavkami trestá Britov za rozhodnutie ísť vlastnou cestou. V skutočnosti to nebude bruselský diktát, ale dôsledok ich nerozumného hlasovania v referende. Poučenie pre iných Európanov, že členstvo v únii nepozná logickú náhradu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit