Skromnosť nadovšetko!

Andrej Kiska a José Mujica, bývalý prezident Uruguaja, majú jedno spoločné – obaja venovali svoj plat ľudom v núdzi. Tým sa však akákoľvek podobnosť končí.

30.03.2017 08:00
debata (58)

Kým Mujica bol známy tým, že si nepotrpel na luxus – býval v skromnom dome na predmestí Montevidea a jazdil na starom „chrobákovi“, u Kisku je dobročinnosť len formou marketingu. Lacné gesto, ktorým získava politické body.

Jednou rukou síce dáva, no tou druhou oveľa viac berie. Ak by chcel byť naozaj taký ľudomil, za akého sa vydáva, tak aj svoje súkromné lety by si hradil z vlastného vrecka a nie zo štátnej pokladnice, lebo účet za jeho „hoby“ je poriadne mastný.

Minúť takmer 1 milión eur na súkromné lety je mrhanie verejnými prostriedkami. Človek, ktorý vo svojej kampani ustavične zdôrazňoval, že náš štát zlyháva v mnohých oblastiach, sám zlyhal.

A ešte niečo. Piatok je pre väčšinu smrteľníkov bežný pracovný deň. Kým prezident T. G. Masaryk piatkové odpoludnia trávil diskusiou v kruhu intelektuálov tzv. pátečníkov – Beneša, Peroutku či bratov Čapkovcov, náš súčasný prezident Kiska ich takmer zásadne trávi v kruhu rodiny.

Keď sa niekto pozrie na jeho oficiálny program, zistí, že v tento deň (okrem drobných výnimiek) jednoducho „neúraduje“ a ak aj náhodou nejaký program má, tak niekde pri Poprade, do ktorého tak rád a často za rodinou lieta. Kiska akoby si stále neuvedomoval, že už nie je podnikateľom, ale verejným činiteľom, ktorý je pod drobnohľadom verejnosti.

Ktovie, tak ako T. G. Masaryka nazývajú prezident osloboditeľ, možno raz na Andreja Kisku budeme spomínať ako na prezidenta cestovateľa/ letca.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #vládna Letka