Komentár: Merkelovej trpké víťazstvo

Angele Merkelovej sa podarilo takmer nemožné - štvrtýkrát za sebou zvíťazila a opäť tak bude zostavovať vládu. Je to však Pyrrhovo víťazstvo, lebo inak nezostal po voľbách v Nemecku kameň na kameni.

25.09.2017 02:11
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kacelárka Angela Merkelová oslavuje v centrále strany CDU v Berlíne víťazstvo v nemeckých voľbách.
debata (22)

Stranícky systém, ktorý fungoval od založenia Spolkovej republiky v r. 1949, je v troskách. Veľké ľudové strany – CDU a SPD – stratili takmer 15 % hlasov, čo je jasný signál nespokojnosti s politikou súčasnej koalície.

Keď v sobotu Merkelová aj Schulz voličov vyzývali aby išli k urnám, lebo hrozí, že AfD výrazne uspeje, pravdepodobne z interných prieskumov vedeli, aká pohroma sa na nich valí.

A naozaj, politické zemetrasenie vynieslo z temných útrob na povrch Alternatívu pre Nemecko (AfD). Tá je skutočným víťazom volieb. Keď jeden z lídrov AfD Alexander Gauland, krátko potom ako sa zavreli volebné miestnosti, vyhlásil, že budú poľovať na Merkelovú, človeka zamrazilo. Znelo to ako ozvena Gottwaldových slov, ktorý na margo demokratov v r. 1929 povedal, že sa od boľševikov chodia učiť ako im „zakrútiť krkom“ (čo sa komunistom o necelých 20 rokov aj podarilo).

Aby sa tieto najtemnejšie scenáre nenaplnili aj v Nemecku, bude mať Merkelová čo robiť. Po týchto voľbách je Spolková republika ešte rozpoltenejšia ako kedykoľvek predtým.

Na východe krajiny sa AfD stalo druhou najsilnejšia stranou po CDU. A SPD tu dokonca predbehla ešte aj postkomunistická Ľavica. Ak 28 rokov po páde Berlínskeho múru takmer 40 % „Ossis“ volí protestné strany, tak je to veľmi zlá vizitka zjednotenia.

Neštandarne však nevolili iba na východe krajiny, ale aj v konzervatívnych baštách ako sú Bavorsko a Bádensko – Wüttenbersko, kde CDU zaznamenalo značný prepad.

Najbohatšie krajiny s chudobným východom spájajú obavy občanov o svoju bezpečnosť. Ako ukázali prieskumy, ľudia nevolili AfD preto, že by sa stotožnili s jej politikou, ale preto, že až 60% bolo sklamaných z politiky ostatných strán. To, že Merkelová sama vypratala národno- konzervatívny priestor, čím stratila zhruba milión voličov, ktorí prešli k AfD, je samo o sebe zlá správa.

No ešte horšia je to, že zmobilizovala aj milión nevoličov, ktorí by si za normálnych okolností zanadávali pri pive a tým by sa to skončilo. Spolu so zhruba ďalším miliónom voličov ľavice (SPD a Linke) sa AfD podarilo etablovať na parlamentnej pôde Bundestagu, čím značne zmenšila manévrovací priestor pre ostatné strany.

Potom ako SPD vyhlásila odchod do opozície (čo je po takomto debakli jediné rozumné riešenie, lebo ďalšie „manželstvo“ s CDU by znamenalo istú smrť), sa možnosti pre vznik koalície zredukovali na jedinú väčšinovú alternatívu: Tzv. Jamajka zložená z CDU, liberálov a zelených. AfD tak len vstúpila do veľkej politiky a už sa jej podarilo vtlačiť zásadnú pečať. Aj keď na nižšej úrovni už Jamajka fungovala, takto politicky nesúrodá koalícia bude na spolkovej úrovni len ťažko nachádzať kompromis.

Ak bude chcieť CDU získať späť voličov, ktorí prešli k AfD (ako to deklarovala Merkelová), tak sa riadne zapotia. Vo vláde so Zelenými, ktorí ich budú tlačiť ešte viac doľava, to bude úplne nemožné. V prípade, že sa AfD časom sama nerozpadne (lebo už dnes sa v nej nachádza viacero prúdov), je veľmi pravdepodobné, že bude ďalej posilňovať. Nedeľňajšie Merkelovej víťazstvo tak časom možno nadobudne oveľa trpkejšiu príchuť.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Voľby v Nemecku