Galkova sliepka, Sulíkovo vajce

Čo bolo prvé? Vajce či sliepka? Najprv Ľubomír Galko intrigoval a podrážal straníckych kolegov, aby sa dostal na dohľad predsedníckej stoličky? Až potom reagoval Richard Sulík protiťahom s mimoriadnym kongresom SaS?

18.09.2019 19:00
debata (6)

Alebo najprv Sulík odjachal po ostatných voľbách do Bruselu a prestal si všímať každodenný chod strany, ktorú založil, a až potom sa toho chopili jeho ambiciózni kolegovia?

Či je tak, alebo onak, stále platí, že strana Richarda Sulíka necelého pol roka pred parlamentnými voľbami predvádza starodávnu schopnosť slovenských politických strán rozdeľovať sa na veciach, ktoré majú znesvárené krídla spoločné, a robiť to v tom najnemožnejšom ča­se.

Technicky vzaté je vlastne načisto jedno, či bola prvá Galkova sliepka, alebo Sulíkovo vajce. Strana, ktorá si v uplynulých rokoch nedokázala udržať miesto na vrchole opozičných síl, sa svojpomocne ide pripraviť o svoje miesto na slnku ako také.

Skutočným dôvodom začínajúceho rozpadu SaS je zostavovanie kandidátky do parlamentných volieb, po ktorých si sľubujú opäť dosiahnuť na exekutívnu moc v štáte.

Iný motív ako osobnú nevraživosť vyvolanú veliteľskými ambíciami na jednej strane Sulíka, na druhej Galka v konflikte SaS momentálne nevidno. Respektíve, ak tam aj nejaké iné motívy sú, ani jedna zo znepriatelených strán o nich nehovorí. Čím sa obe oberajú o aspoň teoretickú možnosť rozprávať publiku o nejakých programových nezhodách. Programová hádka vnútri strany síce tiež nebýva tým najlepším vkladom do predvolebných kampaní, vždy je to však o čosi lepšie, ako priznať, že ide len o to, kto bude náčelníkom.

Človek, ktorý osobne nemá v ohni stranotrasenia u sulíkovcov vlastné želiezko, môže celkom pokojne uveriť, že Galko odjakživa v SaS intrigoval, ako to dnes o ňom tvrdia okrem iných Jozef Mihál či Juraj Miškov. Pokojne uveriť sa dá aj tvrdeniam o vierolomnosti predsedu, ktorý vraj po septembrovom kongrese prisľúbil, že nechystá žiadne stranícke čistky, pričom teraz ide robiť presne to.

Rovnako dobre sa dá zasmiať na niekdajších tvrdeniach zakladateľov SaS na čele so Sulíkom o tom, že ich strana bude liberálna, ako na terajších tvrdeniach partajných vzbúrencov na čele s Galkom o tom, že ich platforma bude demokratická. A nejde iba o to, že demokrati nedonášajú na kolegov a liberáli sa nekamarátia s AfD a spol.

Tým skutočným dôvodom začínajúceho rozpadu SaS je zostavovanie kandidátky do parlamentných volieb, po ktorých si sľubujú opäť dosiahnuť na exekutívnu moc v štáte. A to už, každý liberál i demokrat musí uznať, za nejaké tie facebookové vojny a štipľavé adjektíva stojí.

Nie sme ani sami, ani prví, komu lezie na nervy zväzácke zaklínadlo špičiek Progresívneho Slovenska a Spolu o deľbe politikov na starých a nových. Tým skôr, keď existuje množstvo reálnych vecí, v ktorých by sa mohol chcieť taký „nový“ politik od ostatných v opozícii odlíšiť. Napríklad v tom, že hanbou nie je stranícka programová hádka, ale hádka o to, kto bude ataman, keď sa zdá, že sa povolebná hostina tak blíži…

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Ľubomír Galko #Jozef Mihál #stranotrasenie #demokratická platforma #programová hádka #SASKA