Maďarský trik

V rozptýlenom spektre maďarských politických strán na Slovensku sa schyľuje k dohode. Termín blížiacich sa volieb totiž na ne neúprosne tlačí a zdá sa takmer isté, že ak by nenašli cestu ku kompromisu, v budúcej Národnej rade by prvý raz po novembri 1989 nemali svojich zástupcov.

13.10.2019 20:00
debata (5)

To by neprospelo zdravej spoločenskej atmosfére na juhu našej republiky. Bola by to škoda najmä preto, lebo spoluvládnutie Mosta-Híd s umiernenejšou SNS a so Smerom pozitívne vplývalo na rozvoj vzájomných vzťahov v regiónoch s národnostne zmiešaným obyvateľstvom. Pochopiteľne aj preto, lebo za predchádzajúcich vládnych koalícií nezískali toľko ako v končiacom sa volebnom období.

Poslednýkrát dosiahla jednotná SMK dvojciferné číslo percent voličských hlasov v roku 2006 (11,68 %). Momentálne sa chce do predvolebného boja zapojiť až päť „maďarských“ strán, ale zrejme ich vedúci činitelia prekonali vzájomnú animozitu. Aby vlk zostal sýty a ovca celá, chystajú sa na to trikom. Základom volebnej strany má byť málo známa Maďarská kresťansko-demokratická aliancia, pričom pôvodné politické subjekty budú naďalej existovať.

Pri súčasných preferenciách v prieskumoch verejnej mienky totiž vôbec nie je isté, či by prípadná koalícia získala 7 percent potrebných na vstup do NR SR. Ktovie, ako na toto narýchlo ušité zoskupenie zareagujú doterajší slovenskí voliči Mosta-Híd. Navyše o hlasy občanov maďarskej národnosti sa vážne zaujíma okrem iných aj PS/Spolu.

V prípade volebného úspechu sa staronoví politici iste budú uchádzať o účasť v budúcej vládnej koalícii. Otázkou však ostáva, ako sa im bude dariť v takom širokom konglomeráte presadzovať práve ich požiadavky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #SMK