Nebezpečný klip

Jožo Ráž je tak trochu enfant terrible, a tak trochu to vždy patrilo k obrazu Elánu. Skupina si vždy zakladala imidž na rozpore všeobecnej obľúbenosti a akejsi „hube nevymáchanej“, ktorá za každých okolností hovorí „pravdu“.

15.10.2019 20:00
debata (35)

Akurát trochu jednoduchším jazykom, ktorý je prístupný masám a ktorý preto irituje kadejakých „snobov, pokrytcov“ a rôznorodé kaviarenské „mäkkýše“. Tie silným gestám alfasamcov nemôžu rozumieť, pretože tú „pravdu“ nechcú vidieť.

Pravda však má, nanešťastie, takú vlastnosť, že keď sa zmixuje s polopravdami či vyslovenými lžami, vzniká demagógia. A tá je najnebezpečnejšia zo všetkých. Lebo vždy môže prísť niekto a fňukať: „Čo sa doňho navážate? Nehovorí vari pravdu?“ A potom, keď ho zabijú, dodajú: „Veď si o to koledoval.“

Elán vypustil video novej skladby s názvom Bulvárne krysy, ktorou sa púšťa do bulvárnych novinárov. Sú to všetko akési smutné skrachované existencie neštítiace sa najpodlejších útokov na integritu známych ľudí – najmä takých, čo hovoria „pravdu“. No nie je to vari tak? Nie je bulvár hnusný? Nenaštvalo by vás to? Nemali by ste chuť ich, ehm… vyfackať? Nekoledovali si o to?

Vo filmoch, videoklipoch a v umení sa aj najbrutálnejšie násilie môže zmeniť na paródiu, satiru či kritiku. To všetko však má pravidlá a tie sa podriaďujú aj dobe, v ktorej dielo vzniká. Možno by bolo iné natočiť drsné video pred rokom a pol, tá hračkárska pištoľka na záver by možno postačila ako znamenie, že to tvorcovia nemyslia doslovne – možno. Ale my po vražde novinára nežijeme v normálnej situácii. A ak niekto na koniec klipu dodá, že to nebolo myslené na tých, čo si svoju prácu robia „poctivo“, znamená to vari, že je tu niekto arbitrom, kto môže a kto nemôže byť len tak mirnix dirnix popravený?

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Jožo Ráž #Elán