Opozícia zmenila tón iba na chvíľu

Svet sa mení a s ním aj politika na Slovensku? Ešte nedávno parlamentná opozícia nevedela prísť premiérovi na meno a pokúšala sa ho odvolať.

17.10.2019 20:00
debata (8)

Vo štvrtok akoby otočila, už by mohol byť pre ňu akýmsi demokratom s podmienkou. Vyzvala Petra Pellegriniho, aby zvolal okrúhly stôl, za ktorým by spolu hľadali spôsoby, ako sa vysporiadať so skorumpovanými sudcami, prokurátormi a policajtmi.

Musíme sa preniesť cez stranícke prekáračky, tvrdili predsedovia SaS, OĽaNO a Sme rodina, a „banditov korupčného komplotu spravodlivo poslať pred súd“. Ako vyplynulo z ich spoločnej tlačovky, jej hlavným iniciátorom bol Igor Matovič. Presne ten, ktorý sa 24 hodín predtým snažil urobiť z brífingu Smeru o tej istej vážnej téme cirkus. Ako klaun však nevyvolával smiech, skôr hlboký pocit trápnosti, kam to až niektorí verejní činitelia u nás klesli…

Nové závažné podozrenia vyplývajúce z kauzy Gorila si naozaj zaslúžia serióznu analýzu platnej legislatívy týkajúcej sa týchto silových zložiek štátu. Na zásadné zmeny však nepostačia dva-tri okrúhle stoly politikov a právnych expertov a bude potrebná aj ústavná väčšina v Národnej rade. Tá je bez Smeru nemysliteľná. Preto to nečakané líškanie sa.

Neparlamentná opozícia pozdvihla svoj hlas konečne i proti spolumajiteľovi finančnej skupiny, ktorý podľa zatiaľ neautorizovaných nahrávok mohol stáť za spustením korupčnej lavíny za Dzurindovej vlády.

Spomínané tri parlamentné strany oslabené odchodmi viacerých poslancov zďaleka nedosahujú také predvolebné preferencie ako pred rokmi. Preto musia aj ony niečo konkrétne urobiť. Ťažko im však veriť, keď sa líder OĽaNO hneď druhým dychom vyhrážal Pellegrinimu, že ak nebude konať tak, ako „odporúčajú“, zopakujú mu repete s vyslovením nedôvery.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #kauza Gorila #Igor Matovič #okrúhly stôl #Peter Pellegrini