Slučka okolo Kočnera sa sťahuje

Obžaloby, ktoré padli v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, predstavujú veľmi dôležitý zlom vo vyšetrovaní tohto prípadu.

21.10.2019 19:10
debata (5)

Kým na začiatku sa šírila skepsa, či sa túto dvojnásobnú vraždu vôbec niekedy podarí vyšetriť, pretože v atmosfére politického napätia a všeobecnej nedôvery k vyšetrovateľom boli mnohí presvedčení, že opäť pôjde všetko do stratena, tak s pribúdajúcim časom sa začal diať pravý opak.

Keď vlani na jeseň zadržali Alenu Zsuzsovú a jej komplicov, bol to prvý pozitívny signál, že vyšetrovatelia si svoju úlohu plnia zodpovedne. Zároveň to bol posun vo vyšetrovaní smerom ku Kočnerovi. Postupne sa nám pred očami začal odkrývať svet mafiánskych praktík a bizarných vzťahov. Vo vzduchu však visela otázka, či objednávateľom vraždy je naozaj Marian Kočner, alebo niekto iný.

To, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v pondelok na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na obvinených Mariana Kočnera a ďalšie tri osoby, v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice znamená, že má dostatok presvedčivých dôkazov, aby mohol ísť na súd. Zároveň sa tým viac-menej vyvracia tzv. talianska stopa a zvyšuje pravdepodobnosť, že vraždu zosnoval Kočner.

Po tom, ako už raz bola prekročená pomyselná hranica, čo je prípustné a čo je za čiarou, si nemôžeme byť istí, že nejaký iný gauner sa nerozhodne odstrániť nepohodlného novinára. Poznanie, že ľudský život stojí 70-tisíc eur a na vraždu novinárov si u nás možno najať vrahov, je desivé.

Príbeh, z ktorého mrazí, tak ide do finále. Na začiatku bolo zastrašovanie novinára, nasledovalo jeho sledovanie a na konci bola nezmyselná smrť. Hoci od prvého okamihu padal tieň podozrenia na Kočnera, ktorého Kuciakove články poriadne iritovali, zdalo sa nepravdepodobné, že by kvôli nim mohol aj vraždiť. Pohybovať sa na hrane zákona, chvastať sa a zhromažďovať kompromitujúce informácie na všetkých vplyvných ľudí, aby ich potom mohol vydierať, to všetko akosi zapadalo do imidžu podnikateľa s informáciami. Ale vražda? Pozornosť sa teda obrátila na Vadalu a taliansku mafiu.

Ak však súd Kočnerovi dokáže, že za objednávkou úkladnej vraždy Jána Kuciaka stojí on, bude to znamenať, že tento „podnikateľ“ nebol iba zákerným vydieračom, ale aj pomstychtivým egomaniakom, ktorý prekročil hranicu medzi nebezpečným vyhrážaním sa a skutočným vraždením. V takom prípade hrozí Kočnerovi 25 rokov kriminálu.

Tento príbeh je poučný nielen pre novinárov, ale pre všetkých, čo tu žijú. Po tom, ako už raz bola prekročená pomyselná hranica, čo je prípustné a čo je za čiarou, si nemôžeme byť istí, že sa nejaký iný gauner nerozhodne odstrániť nepohodlného novinára. Poznanie, že ľudský život stojí 70-tisíc eur a na vraždu novinárov si u nás možno najať vrahov, je desivé.

To, že vďaka Kuciakovi vyplávalo na povrch množstvo špiny a my sme sa dozvedeli o nepredstaviteľnej korupcii v štáte, však bola príliš vysoká cena za toto zistenie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #špeciálny prokurátor #vražda novinára Jána Kuciaka